Banca Nationala a Moldovei a initiat, începînd cu data de 2.03.2011, consultarea publica a proiectului de Lege cu privire la serviciile de plata si moneda electronica.

Potrivit BNM, proiectul dat defineste notiuni inovatoare de moneda electronica, serviciu de plata, dar si delimiteaza doua categorii de prestatori nebancari – societatile de plata si societatile emitente de moneda electronica care, în vederea promovarii sigurantei serviciilor prestate si asigurarii unei concurente proportionale cu sectorul bancar, vor fi supuse supravegherii prudentiale.

Proiectul de lege prevede aspecte importante în domeniul protectiei drepturilor si intereselor consumatorilor, legate de: transparenta conditiilor si cerintelor de informare privind serviciile de plata, prin care se asigura furnizarea de informatii clare si pe gratis cu privire la serviciile de plata, atît înainte cît si dupa prestarea serviciilor respective; precum si drepturile si obligatiile privind prestarea si utilizarea serviciilor de plata.

Prevederile de baza ale proiectului se refera la cerintele fata de activitatea prestatorilor de servicii de plata, conditiile si modul de licentiere a societatilor de plata si a societatilor emitente de moneda electronica, regimul privind transparenta conditiilor de prestare a serviciilor de plata, drepturile si obligatiile prestatorilor de servicii de plata în contextul prestarii serviciilor de plata cu titlul profesional si ale utilizatorilor serviciilor de plata, supravegherea prudentiala a prestatorilor de servicii de plata si a emitentilor de moneda electronica, modul solutionarii reclamatiilor în legatura cu serviciile de plata.

Beneficiarii proiectului de lege sunt: bancile, prestatorii nebancari de servicii de plata, emitentii de moneda electronica, operatorii postali, Ministerului Finantelor, Ministerul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, precum si utilizatorii serviciilor de plata.

Rezultatele scontate ca urmare a implementarii legii supuse consultarii publice sunt asigurarea unui grad înalt al protectiei consumatorilor, sporirea încrederii acestora în instrumentele de plata fara numerar, facilitarea utilizarii acestora si prin urmare reducerea numerarului în circulatie, cresterea concurentei pe piata serviciilor de plata, favorizînd astfel o eficienta mai mare si o reducere a costurilor serviciilor, precum si eliminarea neclaritatilor în utilizarea instrumentelor de plata fara numerar.

Proiectul de lege este elaborat în conformitate cu Directiva 2007/64/CE privind serviciile de plata în cadrul pietei interne si Directiva 2009/110/CE privind accesul la activitate, desfasurarea si supravegherea prudentiala a activitatii institutiilor emitente de moneda electronica.

Recomandarile pe marginea proiectului de lege, supus consultarii publice, pot fi expediate pîna pe data de 31.03.2011 dnei Cristina Rotari, pe adresa electronica: Cristina.Rotari@bnm.md, la numarul de telefon: 409264, dnei Natalia Turcan-Munteanu pe adresa electronica: Natalia.Turcan-Munteanu@bnm.md, la numarul de telefon: 409265 sau pe adresa: MD-2005, mun. Chisinau, bd. Grigore Vieru nr.1.

Proiectul de Lege cu privire la serviciile de plata si moneda electronica, precum si nota de argumentare sunt disponibile pe pagina-web oficiala a Bancii Nationale a Moldovei www.bnm.md.

Vezi Proiectul Legii cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică (data-limită de primire a propunerilor şi/sau obiecţiilor: 31 martie 2011)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.