Bloguvern-ul a făcut o analiză pentru a vedea cât de ușor putem contacta cu Ministerele Republicii Moldova pe social media. Au intrat pe Facebook, au căutat ministerele și au găsit doar 8 pagini active ale ministerelor, din 16.

Ce fac ministerele pe social media:

Ministerul Economiei

Ministerul Economiei are prezență dublă pe Facebook, ca pagina Ministerului Economiei și ca profil Ministerul Economiei.

Are 14 fani ca pagină, și doar o persoană vorbește despre minister. Pagina nu are nickname pentru a facilita găsirea ei pe Facebook. E o pagină nou creată și fără informație pe ea. Profilul Ministerului Economiei, ca nick, este văzut ca profilul lui Vitalie Condrachi și are 375 prieteni. Profilul conține informație ce duce spre site-ul oficial, dar nu a fost actualizat de mai bine de 2 luni. Profilul conține câteva poze, iar din ultimele link-uri plasate pe profil sunt link-uri de pe site cu rapoarte ale ministerului. Totuși dacă sunt întrebări pe pagină, se încearcă a fi răspunse, cum  ar fi întrebarea lui Eugeniu Luchianiuc din septembrie.

Nu sunt alte profiluri pe alte rețele de socializare. Și nu există un dialog pe pagină între prieteni și minister. De asemenea o recomandare ar fi să fi înlăturate aplicațiile irelevante în care este plasat ministerul economiei și să dezeticheteze pozele care nu sunt relevante ministerului dar care au fost etichetate de către prieteni. Și pe viitor, acest profil să fie dezactivat și toată informația mutată pe pagina ministerului.

Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor de asemenea are dublă prezență pe Facebook: ca pagină și ca profil. Pagina ministerului finanțelor are 92 fani, și 2 persoane vorbesc despre ea. Nu are nickname și sunt publicate în majoritate link-uri de pe site-ul oficiale, în calopuri de câte 3-4 consecutiv de câteva ori pe lună. Feedback-ul este foarte mic, doar câteva like-uri la link-urile publicate.

De asemenea pagina conține puține poze și informație. Profilul ministerului creează o atmosferă de închidere: peretele îi închis, și nu se vede câți prieteni are. Totuși în comparație cu pagina, aici se publică link-uri de pe    site-urile de știri în care este menționată activitatea ministerului sau a ministrului. Pagina e actualizată rar și nu îndeamnă persoanele la dialog. Feedback-ul e aproape invizibil, are doar un like, și acela pus de către administratorul paginii.

Totuși site-ul ministerului conține butonul RSS, care poate plasat pe bloguri sau site-uri specializate. Alte profiluri pe rețele de socializare nu sunt, iar articolele de pe website nu au buton de partajare.

Ministerul Justiției

Ministerul Justiției este reprezentat pe Facebook de pagina Ministerului Justiției. Pagina are 247 fani și 52 oameni discută despre ea. Are nickname care să o facă unică pe facebook: ministerul.justitiei și ușor de găsit. Iar în ultimele 4 zile a înregistrare cea mai mare creștere a numărului de fani, de la 158 la 247, ceea ce demostrează că pagina la moment este activă.

Pagina a pus like la pagini relevante pentru vizitatorii paginii Ministerului Justiției, ca de ex.: E-goverment, Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Comunicare a Guvernului Republicii Moldova. La info găsim informație despre ce reprezintă ministerul și informația de contact.

Pagina este actualizată cu link-uri atât de pe site-ul oficial cât și de pe site-urile de știri cu informație despre activitatea ministerului. Pagina mai este actualizată cu poze, sondaje, statuturi ce ar îndeamna persoanele la dialog. La fel, link-urile sunt plasate cu bun simț și relevant. Ministrul Oleg Efrim are intervenții de pe profilul lui ceea ce demonstrează transparență. Totuși deși există feedback, administratorul paginii (Valeriu Cațer) iese în evidență deoarece numai el face share la link-urile plasate pe perete.

Alte profiluri pe rețele de socializare nu există și site-ul nu conține butoane de partajare nici a paginii și nici a articolelor.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Acest minister are cel mai mare număr de fani pe Facebook și e reprezentat de pagina Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Pagina are 575 fani și 46 oameni vorbesc despre ea. Pagina nu are nu nickname personalizat, totuși la regiunea paginilor pe care le-a plăcut găsim paginile ambasadelor Republicii Moldova în lume. Pagina conține buton tab de flickr dar care nu e configurat încă. Pagina este exemplar actualizată cu link-uri de pe site-ul oficial și site-uri de știri, și link-urile sunt însoțite de comentarii ce servesc ca un rezumat. Apoi pe pagină putem găsi poze și statuturi ce invită oamenii spre dialog. De asemenea este unica pagină de minister care își permite să fie mai informală și să le ureze fanilor o săptămână bună sau un sfârșit de săptămână bun, ceea ce umanizează pagina.

În descriere găsim cu ce se ocupă ministerul și indicații spre site-ul oficial. Iar pe site-ul oficial găsim și butonul de RSS cât și informația că ministerul este prezent pe Facebook. Totuși butoane de partajare a articolelor nu sunt. Se observă un dialog între pagină și fani, de asemenea feedback-ul este mai bun decât la precedentele pagini, cu medie de 5-6 like-uri per postare pe pagină.

Alte profiluri pe rețele de socializare nu există.

Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne este reprezentat dublu pe Facebook, cași pagină și ca profil.

Pagina are 6 fani și o persoană vorbește despre ea. Nu conține informații deoarece a abia creată și nu are un nickname personalizat. Profilul are 343 de prieteni și are peretele închis. Din like-urile profilului, vizitatorii pot ajunge pe pagina Ministerului Apărării, Direcției Comunicare a Guvernului dar și pe Noi.md sau Constantin Cheianu. Descriere profilului este făcută în engleză.

Profilul este actualizat cu exclusiv link-uri de pe site-ul oficial ceea ce nu îndeamnă oamenii la dialog. Totuși MAI este prezent și în alte rețele de socializare ca:

  • Odnoclassniki – Grupul a fost creat pe 7 octombrie 2011 și are 38 oameni în grup, iar actualizările sunt de asemenea doar link-uri de pe mai.md
  • Mail.ru – Ministerul are 9 prieteni și actualizează destul de des cu link-uri de pe site.
  • Youtube – Canalul a fost creat pe 30 septembrie 2011, și e unul personalizat, cu video a MAI din acțiune.

Informația despre alte rețele de socializare nu este scrisă nici pe pagina ministerului și nici pe pagina ministerului. Pe site găsim totuși un banner care ne indică acest fapt. Articolele și pagina nu conține butoane de partajare.

Ministerul Apărării

Ministerul Apărării are pagină pe Facebook: Ministerul Apărării. Pagina ministerului are 155 fani și 7 oameni vorbesc despre ea. Are nickname personalizat: MDAarmy și deși în informații sunt expuse un set de reguli pe care ar trebui să le urmeze fanii acestei pagini, peretele paginii este închis.

Pagina este actualizată doar cu link-uri de pe site-ul oficial și doar material produs de către minister, dar care sunt însoțite de o scurtă descriere. Felul în care este actualizată nu îndeamnă la dialog. În majoritate doar 3 persoane plac posturile acestei pagini, persoane care ar putea fi administratorii ei. De asemenea pagina ministerului a plăcut doar o pagină care este total irelevantă ministerului: Dya’s Jewerly (obiecte confecționate manual).

Totuși acest minister este cu un cap mai sus ca celelalte ministere datorită cum aceasta se partajează. Pe site-ul oficial găsim atât butoane ale prezenței ministerului pe alte rețele de socializare, cât și partajare a site-ului cât și partajare a articolelor de pe site.

Ministerul Apărării este prezent pe:

  • Twitter – are 319 tweets, urmărește 108 oameni, din care persoane din media și canale media, și are 77 de followers.
  • Youtube – pagină youtube personalizată, are 26 abonați iar din materialul ce îl găsim acolo sunt emisiuni de la Televiziunea Națională și emisiuni de la radio.
  • Flickr – Poze multe (1.265) care cu ușurință pot fi folosite de presă și oamenii să vadă cum e viața ministerului apărării.

Informația despre prezența pe alte rețele de socializare o putem găsi pe pagina de Facebook.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor

Acest minister este dublu reprezentat pe Facebook, ca pagină și ca profil. Totuși spre deosebire de celelalte duble reprezentări, profilul este în proces
de tranziție pe pagină, chiar îndeamnă oamenii să placă pagina.

Pagina ministerului are 75 fani și 3 oameni vorbesc despre ea. Nu are nickname personalizat și nu a plăcut o altă pagină de pe Facebook. Pagina este actualizată o dată la 2 zile cu link-uri atât de pe site-ul oficial cât și link-uri din presă, cu poze și statuturi. De asemenea majoritatea postărilor sunt însoțite de comentarii ce ajută la înțelegerea informației. Feedback mult nu este, și în majoritate singurul like al postărilor este cel al paginii ministerului. Profilul ministerului are 83 prieteni, nu conține multă informație și nici multe actualizări deoarece este în proces de lichidare.

Site-ul nu conține butoane de partajare și ministerul nu are prezență pe alte rețele de socializare.

Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor

Ministerul TIC are dublă prezență pe Facebook, ca pagină și ca profil, și la fel ca Ministerului Transporturilor, se află în tranziție de a avea unică prezență. Pagina ministerului are 99 fani și 3 persoane vorbesc despre ea. Nu are nickname personalizat și la o simplă căutare pe Facebook nu găsești pagina.

Pagina a plăcut pagini care ar fi utile vizitatorilor ca: Moldata, Pagini ale altor Ministere, Moldova ICT Summit, etc. La info găsim doar informații de contact. Pagina este actualizată doar cu link-uri de pe site-ul ministerului, cu mici comentarii la fiecare. Sunt publicate și poze, dar care conțin un watermark iritant. Nu cheamă oamenii la dialog, ceea ce face ca și feedback-ul să fie puțin. Site-ul are doar buton de partajare a lui pe
orice rețea de socializare, totuși butoane de partajare la articole nu sunt și nici prezențe pe alte rețele de socializare.

Profilul are 254 prieteni, numele profilului e Ministerul Tic Moldova, ce îl face greu de găsit pe Facebook, peretele este închis, iar ultima postare de pe profil îndeamnă oamenii să migreze pe pagina ministerului.

Ministerul Tineretului și Sportului

Deși acest minister pare a fi cel mai popular pe Facebook, nu are pagină oficială. Are o pagină creată de către IDEA, are un profil și o altă pagină creată la fel de persoane necunoscute. Totuși fiecare din acestea trei sunt inactive încă din ianuarie-februarie 2011. Pagina creată de IDEA are 925 fani. Profilul 597 prieteni iar cealaltă pagină 218 fani. Nici una nu este actualizată și sunt pline de spam.

Site-ul oficial nu conține butoane de partajare și există prezență pe alte rețele de socializare.

Încheiere.

Din celelalte ministere: Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agriculturii și Industriei Alimentare, Mediului, Educației, Culturii, Muncii, Protecției Sociale și Faniliei, Sănătății, doar Ministerul Agriculturii are buton de partajare a site-ului, în rest nici o prezență pe rețele sociale, de parcă ar fi inexistente.

Sursa: bloguvern.md

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.