banca-mondiala-2016

Banca Mondială este dispusă să susțină noi proiecte în domeniul dezvoltării Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, cu accent pe proiecte cu impact social, pentru a contribui la dezvoltarea sectoarelor și regiunilor dezavantajate din punct de vedere economic și tehnologic.

Identificarea oportunităților pentru asistență Republicii Moldova în realizarea scopurilor din Agenda ”Moldova digitală 2020”, referitoare la crearea infrastructurii pentru internet pe bandă largă în zonele rurale, a constituit subiectul discuțiilor purtate ieri de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Vasile Botnari cu echipa Departamentului ICT din cadrul Băncii Mondiale.

”Avem în proces de implementare o agendă destul de ambițioasă pentru dezvoltarea contentului digital național și a serviciilor electronice. Obiectivul asumat de către MTIC prin promovarea Programului de dezvoltare a reţelelor în bandă largă pe anii 2016-2020 este să reducă decalajul de internet de mare viteză și disparitățile dintre zonele urbane și cele rurale, sporind astfel calitatea vieții în localitățile respective, oferind populației mai multe posibilități de dezvoltare economică și culturală”, a menționat Vasile Botnari, care a subliniat că suportul partenerilor precum Banca Mondială în dezvoltarea proiectelor naționale, precum și în atragerea investițiilor în domeniul TIC este unul foarte important.

Un alt proiect, cu impact social puternic, potrivit ministrului TIC este implementarea Serviciului unic de urgență 112. ”Mizăm pe sprijinul partenerilor în implementarea acestui important proiect, care va asigura accesul cetățenilor la serviciile de urgență prin apelarea unui singur număr 112 prin utilizarea noilor tehnologii”, a punctat Vasile Botnari.

Dl. Jerome Bezzina, economist superior în cadrul Departamentului ICT al BM a menționat, la rândul său, că Agenda Digitală este un domeniu important în ceea ce privește angajamentul Băncii Mondiale în Republica Moldova. ”Banca Mondială susține eforturile Guvernului Republicii Moldova de extindere a serviciilor publice cu aplicarea tehnologiilor, dedicate cetățenilor, cât și operatorilor economici. Vom examina prin care din instrumentele de care dispune Banca Mondială la moment ar putea fi acordat sprijinul pentru implementarea acestor proiecte”, a spus Jerome Bezzina. Reprezentanții echipei Băncii Mondiale la Chișinău au mai menționat că la moment este necesar ca Guvernul  să stabilească prioritățile pentru următoarea perioadă de colaborare cu Banca Mondială, pentru a putea avansa rapid în realizarea proiectelor aflate în discuție.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.