tranziția la televiziunea digitală terestră

Astăzi, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată Legea nr. 167 din 31 iulie 2015 pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova din 27 iulie 2006, elaborată și promovată de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Modificările respective definesc noțiuni specifice televiziunii digitale terestre, precum: multiplex, furnizor de multiplex, și stabilesc cadrul normativ necesar implementării procesului de tranziție și funcționare a televiziunii digitale terestre pe teritoriul Republicii Moldova.

În conformitate cu noile reglementări, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va putea organiza concursuri în vederea eliberării licențelor de emisie pentru utilizarea multiplexelor digitale terestre. În prezent, la concurs pot  fi expuse pozițiile (sloturile) din primul multiplex cu acoperire națională de circa 70% din populația țării și 65% din teritoriul Republicii Moldova. Primul multiplex are capacitatea de a difuza până la 15 servicii de programe TV.

Televiziunea digitală terestră oferă un șir de avantaje, între care: calitatea constantă bună a imaginii în toată zona de recepție, mai multe programe TV disponibile spre vizionare, sunetul stereo, imaginea HD (de înaltă definiție) și posibilitatea de a privi emisiunile cu câteva coloane sonore sau subtitrate în mai multe limbi, precum și alte servicii suplimentare.

Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a efectua tranziția la televiziunea digitală terestră prin semnarea Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră “Geneva-2006”, la care sunt parte 104 state.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.