Astăzi, 5 septembrie, a avul loc ceremonia de lansare a serviciului E-Cazier, proiect elaborat de Ministerul de Intenre, în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică.

La eveniment au participat Dorin RECEAN, Ministrul Afacerilor Interne al R. Moldova, Stela MOCAN, Directoarea executiva a Centrului de Guvernare Electronica, alti reprezentanti ai Centrului de Guvernare Electronica si ai MAI.

Acum poţi depune cererea pentru obţinerea cazierului judiciar şi online. Poţi accesa serviciul e-Cazier de oriunde şi oricând, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Prezenţa fizică la ghişeu a persoanelor va fi necesară doar pentru a ridica certificatul. Pe viitor, cazierul judiciar va putea fi recepţionat direct la domiciliu.

Cazierul judiciar este un act, care certifică dacă o persoană fizică sau juridică este condamnată, sau dacă au fost luate măsuri cu caracter penal împotriva acesteia.

„Începând cu ziua de azi, cetățenii își vor putea comanda un cazier judiciar de acasă, fără a fi nevoiți să se deplaseze la Chișinău și, totodată, evitând cozile interminabile de la Direcția Informare și Evidență Operativă”, a menționat Dorin Recean.

Ministrul a declarat că, odată cu lansarea acestui serviciu nou, s-a dorit simplificarea procedurii de obținere a cazierului judiciar, care este un act necesar pentru majoritatea cetățenilor. „Veți putea comanda acest cazier în regim online, de acasă, de la birou, sau de oriunde aveți un calculator și acces la internet. Mai mult, veți putea plasa o comandă și la cele peste 400 de terminalele de plăți electronice din țară, care acceptă acest serviciu”, a spus ministrul Recean. Ministrul de Interne a adăugat că Banca de Economii și Victoriabank pot accepta cereri de perfectare a cazierului judiciar. Potrivit ministrului, tot aici se poate achita și taxa de perfectare: 60 de lei pentru eliberarea certificatului timp de o zi şi 30 de lei – timp de 10 zile calendaristice.

„Pentru a obţine cazierul judiciar, solicitanţii vor accesa portalul www.servicii.gov.md, secţiunea e-Cazier, unde vor introduce IDNP-ul. În cazul în care ei nu deţin un IDNP, pot completa cererea cu datele personale din orice document care le atestă identitatea. Vor confirma apoi datele şi vor printa recipisa cererii întregistrate. Cu ea vor putea achita taxa la bancă sau la terminalele de plată, în decurs de şapte zile. Cazierul judiciar va fi ridicat la data indicată în recipisă, la Direcţia Informaţii şi Evidenţe Operative a MAI sau la comisariatele de poliţie”, a explicat șeful DIEO a MAI, Eugeniu Ursu.

„Prin lansarea acestui serviciu public electronic va creşte transparenţa în actul guvernării, se va diminua corupţia şi se va debirocratiza sistemul”, a declarat Stela Mocan, directoarea Centrului de Guvernare Electronică..

Pe viitor, cetăţenii vor putea plăti on-line pentru cazier, folosind serviciul de plăţi electronice.

Mai multe detalii despre serviciul e-Cazier poţi obține consultînd acest infografic sau accesînd link-urile şi filmuleţele de mai jos:

Eliberarea cazierului judiciar persoanelor fizice

Eliberarea cazierului judiciar persoanelor juridice

3 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.