Peste 20 de jurnalişti, 20 de reprezentanţi ai societăţii civile şi 5 dezvoltatori TI participă în perioada 14-15 mai la primul seminar de iniţiere în jurnalism bazat pe date deschise, desfăşurat la Chişinău. Evenimentul este organizat de World Bank Institute, African Media Initiative, în parteneriat cu Centrul de Guvernare ElectronicăCentrul pentru Jurnalism Independent şi Fundaţia Soros Moldova.

Seminarul este moderat de jurnalişti de la „The Guardian” şi ”O’Reilly Media”, experţi de la Open Knowledge Foundation, World Bank Institut, Open Institute, Centrul de Guvernare Electronică şi African Media Initiative.

Programul de formare include prezentări, exerciţii practice, discuţii în grup şi studii de caz. Experţii le vorbesc participanţilor despre cum datele deschise pot fi folosite în aplicaţii şi utilizate agil în relatările jurnalistice şi investigaţiile de presă.

“Este primul eveniment de acest gen în Republica Moldova şi reprezintă paşii pe care îi întreprinde Guvernul Republicii Moldova şi Centrul de Guvernare Electronică pentru a construi o comunitate a utilizatorilor de date în cadrul procesului de deschidere a datelor, a declarat Craig Hammer, specialist media şi guvernare la World Bank Institute.

„Avem o oportunitate deosebită de a vedea cum alți colegi din țări mai dezvoltate, sau mai puțin dezvoltate ca Republica Moldova folosesc puterea tehnologiei informației pentru a schimba modul în care cunosc ce se întâmplă în jurul lor, modul în care stau cu ochii pe Guvern, modul în care aduc inovația către cetățeni și cum, utilizând date deschise, creează plusvaloare”, a menţionat Stela Mocan, directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică.

Reprezentanţii Centrului de Guvernare Electronică au prezentat la eveniment portalul datelor deschise www.date.gov.md, au explicat participanţilor cum poate fi utilizată această platformă în munca cotidiană a jurnaliştilor, care sunt noutăţile portalului şi cum are loc interacţiunea dintre vizitatori şi instituţiile statului.

“Deschidem tot mai multe date, trebuie să ştim şi cum le utilizăm. Dacă vom putea citi aceste date, vom putea înţelege problemele în esenţă. Vrem să ştim exact de ce fel de date au nevoie jurnaliştii şi societatea civilă ca să le putem publica pe portalul guvernamental www.date.gov.md”, susţine  Irina Tișacova, coordonatoare Date Deschise la Centrul de Guvernare Electronică.

Datele deschise sunt mai accesibile atunci când sunt prezentate cu ajutorul unor aplicaţii electronice, spune coordonatoarea PR şi Comunicare la Centrului de Guvernare Electronică, Ilona Spătaru. „Aplicaţiile cu date deschise pot revoluţiona relatările de presă. De exemplu, datele prezentate pe hărţi digitale sunt dinamice, lesne de înţeles şi uşor de folosit. Jurnaliştii şi experţii independenţi pot compara tipuri de date şi le pot prezenta în evoluţie. Astfel materialele lor devin mult mai valoroase”.

Participanţii la seminar vor constitui un grup dedicat al specialiştilor care lucrează cu date deschise. Aceştia vor participa la mai multe evenimente dedicate datelor deschise.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.