În adresa Agenției pentru Protecția Consumatorilor au parvenit 3 petiții având ca subiect telefoane mobile marca General Mobile. Reieșind din faptul că vânzătorul nu a satisfăcut revendicările petiționarilor, APC a inițiat un control inopinat și a obligat vânzătorul, care este și operator de telefonie mobilă, să înlocuiască 2 dintre dispozitivele defecte și să restituie contravaloarea unui dispozitiv în valoare de 4850 lei.

În urma controlului la fața locului și a examinării talonului de garanție, a fost constată oferirea unui termen de garanție de 12 luni din momentul procurării. La examinarea multilaterală a certificatului de garanție oferit de producător s-a constat oferirea unui termen de 24 luni de garanție stabilit de producător. În temeiul prevederilor art. 17 alin. (3) al Legii nr. 105 din 13.03.2003 privind protecția consumatorilor, care prevede că vânzătorul nu poate stabili un termen mai mic de garanție, decât termenul de garanţie stabilit de producător. Prin urmare inspectorii APC au stabilit nerespectarea acestor prevederi. În consecință, pentru telefoanele mobile de marca General Mobile, operatorul de telefonie mobilă a prelungit termenul de garanţie de la 12 luni, la 24 luni.

Posesorii de telefoane mobile de marca sus menționată, procurate cu o perioadă anterioară de pînă la 2 ani, pot să se adreseze vânzătorului pentru majorarea termenului de garanție de pînă la 24 luni din momentul comercializării.

Consumatorul în cadrul termenului de garanție are dreptul, la opțiunea sa de a solicita vânzătorului în primul rând repararea produsului sau înlocuirea acestuia, gratuit în fiecare caz, cu excepția situației în care măsura reparatorie respectivă este imposibilă sau disproporționată.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.