Prim-ministrul Vlad FILAT, astăzi, în cadrul unei conferinţei de presă, a făcut o prezentare succintă a anului 2012 prin prisma activităţilor guvernamentale.

Mai jos puteți vedea ce a comunicat Vlad FILAT privitor la domeniul tehnologiei informaţionale și e-Guvernare:

Tehnologii informaţionale

Referitor la domeniul tehnologiilor informaţionale, aş menţiona că şi în acest an s-a bucurat de o atenţie sporită din partea Guvernului, dat fiind faptul că generează în mod direct 9% din PIB.

În 2012 au fost prelungite facilitățile pentru angajații din industria de producere a soft-urilor pîna în 2016. Astfel, acest sector IT este în continuare competitiv față de regiune, sînt create noi locuri de muncă pentru tineri aici în Moldova.

E Guvernare:

Prioritatea Guvernului în domeniul guvernării electronice pe parcursul anului 2012 a fost crearea serviciilor electronice care să eficientizeze și să înlocuiască unele proceduri birocratice. Astfel, în 2012 au fost create șase blocuri de servicii publice electronice care în primele luni au fost utilizate de circa 180 mii cetățeni:

1.     Guvernul a aderat, la 16 aprilie 2012, la Parteneriatul Guvernelor Deschise, asumîndu-şi angajamente de asigurare a transparentei, deschiderii şi serviciilor publice de calitate prin utilizarea avantajelor oferite de tehnologiilor moderne. În acest sens, Guvernul a lansat Portalul Datelor Guvernamentale, www.date.gov.md, pe care autorităţile APC publică baza de date a cheltuielilor publice şi datele colectate şi deţinute de autorităţi, la care cetăţenilor le este asigurat dreptul in conformitate cu cadrul legal. Pe Portalul date.gov.md au fost publicate 527 seturi de către 34 instituţii publice. Portalul a fost vizitat de 63.540 ori de către 45.000 vizitatori unici.

 2.     Lansarea Portalului serviciilor publice www.servicii.gov.md – ghişeu unic de livrare electronică a serviciilor publice. De la lansarea portalului servicii.gov.md la 10 mai 2012, portalul a fost vizitat de 55 668 vizite si 37 100 vizitatori unici, si 245 de mii de fişe ale serviciilor publice vizualizate de către cetăţeni.

 3. Cazier judiciar. Cetăţenii şi oamenii de afaceri pot obţine informaţii despre serviciile publice oferite de autorităţile APC şi accesa on-line servicii publice, cum sînt: aplicare on-line pentru cazier judiciar, lansat în 2012. De la lansarea Serviciului e-Cazier Judiciar la 5 septembrie 2012, 97% dintre cetăţenii RM care au solicitat cazierul judiciar, l-au solicitat on-line.

4. Serviciul electronic e-Licență. În doar 3 săptămîni de la lansarea serviciului e-Licenţă, din 6 noiembrie 2012, 16% din cereri de solicitare a licenţelor au fost depuse în regim on-line.

 5. În parteneriat cu operatorii de telefonie mobilă, Guvernul a lansat proiectul Semnătura Digitală Mobilă, care permite cetăţenilor şi oamenilor de afaceri să aplice semnătura digitală cu ajutorul telefonului mobil, fapt ce va dinamiza utilizarea tehnologiilor moderne şi va aduce eficienţă şi viteză, atît în activitatea autorităţilor administraţiei publice, activitatea oamenilor de afaceri cît şi în societate.

 6.   Implementarea Inițiativei Guvern fără Hîrtie, prin conectarea Cancelariei de Stat şi a altor opt autorităţi APC la Sistemul Informaţional de Gestiune Electronică a Documentelor (SIGEDIA). În 2013, toate autorităţile APC urmează a fi conectate şi integrate în SIGEDIA, iar de la 1 ianuarie 2014, Guvernul urmează să funcţioneze în baza principiilor Guvernului fără Hîrtie.

În 2013, Guvernul va lansa mai multe servicii electronice pentru cetăţeni şi business şi anume: e-CNAM, e-Achiziţii, e-Factura Fiscală, e-Cadastru. În 2013, urmează să integrăm în portalul www.servicii.gov.md informaţia despre serviciile prestate de autorităţile APL, dar şi serviciile prestate on-line de către acestea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.