În primele trei luni ale anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă a crescut cu mai bine de 7,7 mii şi a ajuns la 1 mil. 146 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii, raportată la o sută de locuitori ai republicii, a atins pragul de 32,1%, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind situaţia pe acest segment de piaţă.

Agenţia precizează că pragul de 32% a fost depăşit pentru prima dată în istoria de 120 de ani ai telefoniei fixe din ţara noastră. Primul milion de abonaţi ai telefoniei fixe a fost înregistrat în toamna anului 2006.

În trimestrul de referinţă, SA „MOLDTELECOM” a conectat la reţeaua sa 2,5 mii de abonaţi noi, iar operatorii alternativi de telefonie fixă – 4,2 mii. La începutul lunii aprilie SA „MOLDTELECOM” avea 1 mil. 113 mii de abonaţi, iar operatorii alternativi – peste 33 mii. Cota de piaţă a SA „MOLDTELECOM”, după numărul de abonaţi, a constituit 97,2%, iar cea a operatorilor alternativi a ajuns la 2,8%.

Totodată, în aceeaşi perioadă, pe această piaţă s-a înregistrat o scădere uşoară a volumului vânzărilor, faţă de primul trimestru al anului 2009. Acest indicator s-a redus cu 1,6% şi a alcătuit 466 mil. lei. Venitul provenit din activităţile de telefonie fixă a SA „MOLDTELECOM” a constituit 461,7 mil. lei, iar venitul operatorilor alternativi – 4,27 mil. lei. Această scădere a fost cauzată de diminuarea traficului în reţelele fixe, care, la rândul său, este generată de micşorarea consumului serviciilor de telefonie fixă. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) a scăzut cu 3,5% şi a însumat 136 lei.

În primul trimestru, pe piaţa telefoniei fixe au activat 15 furnizori. Cel mai mare jucător pe această piaţă este SA „MOLDTELECOM” care deţine, după cifra de afaceri, o cotă de piaţă de 99,1 %. Cealaltă parte a pieţei este împărţită între furnizorii alternativi, printre care ÎS „Calea ferată din Moldova”, companiile „RISCOM” SA, „ARAX-IMPEX” SRL, „SICRES” SRL, „STARNET” SRL, etc.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.