În nouă luni ale anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 47,7% şi a ajuns la circa 244 mii, iar numărul utilizatorilor de Internet mobil prin reţelele 3G a atins cifra de 105,9 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) despre evoluţiile pe acest segment de piaţă.

În aceeaşi perioadă, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet prin dial-up s-a redus cu circa 96% şi a ajuns sub nivelul de o mie. Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut, faţă de începutul anului 2010, cu 1,6 puncte procentuale şi a atins nivelul de 6,85%. Agenţia explică dezvoltarea rapidă a serviciilor în bandă largă prin creşterea gradului de disponibilitate a acestor servicii, reducerea tarifelor, precum şi prin substituţia serviciilor dial-up cu serviciile de Internet în bandă largă la puncte fixe şi mobile.

În perioada de referinţă, volumul total al vânzărilor pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe a crescut, faţă de nouă luni ale anului 2009, cu 22,6% şi a însumat 383,1 mil. lei. Această creştere a fost determinată, în temei, de majorarea volumului de vânzări efectuate de companiile Starnet şi MOLDTELECOM. Vânzările companiei Starnet au sporit cu circa 94% şi au depăşit cifra de 55 mil. lei, iar cele ale MOLDTELECOM-ului – cu 19,5% şi au alcătuit peste 258,9 mil. lei. Compania „Orange Moldova” a înregistrat un volum de vânzări a serviciilor de acces la Internet la puncte fixe de 17 mil. lei, cu 5,2% mai puţin decât în nouă luni ale anului 2009. Cifra de afaceri a celorlalţi operatori de pe această piaţă a crescut cu 5,5% şi a însumat 52,1 mil. lei.

Potrivit datelor ANRCETI, cea mai semnificativă cotă pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe – de 58,9% – aparţine SA „Moldtelecom”. Companiile „Starnet” SRL şi SA „Orange-Moldova” deţin cote de 18,4% şi, respectiv, de 3,9%. Restul operatorilor ce activează pe această piaţă deţin împreună o cotă de 18,7 la sută.

Alte date despre evoluţiile pieţei serviciilor de acces la Internet în trimestrele I – III ale anului 2010 le puteţi găsi pe pagina de Internet a Agenţiei: www.anrceti.md, în secţiunea „Date statistice”.

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.