În 2010, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a crescut, faţă de 2009, cu 44.1% şi a atins cifra de 269.1 mii, iar numărul utilizatorilor de Internet mobil prin reţelele 3G a ajuns la 119,6 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) despre evoluţiile pe acest segment de piaţă.

Totodată, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internet prin dial-up s-a redus cu peste 95% şi a ajuns sub nivelul de o mie. Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe, raportată la 100 de locuitori ai Republicii Moldova, a crescut, faţă de 2009, cu 2,3 puncte procentuale şi a atins nivelul de 7,55%. Dezvoltarea rapidă a pieţei serviciilor în bandă largă este cauzată de creşterea gradului de disponibilitate a acestor servicii şi de reducerea tarifelor.

În aceeaşi perioadă, volumul total al vânzărilor pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe a crescut, faţă de 2009, cu 21,7% şi a depăşit cifra de 527,3 mil. lei. Această creştere a fost determinată, în temei, de majorarea volumului de vânzări efectuate de companiile Starnet şi Moldtelecom. Vânzările în acest segment de piaţă ale companiei Starnet au crescut cu circa 95% şi au depăşit suma de 79 mil. lei, iar cele ale Moldtelecom-ului – cu 16,5% şi au alcătuit peste 348,2 mil. lei. Compania „Orange Moldova” a înregistrat un volum de vânzări a serviciilor de acces la Internet la puncte fixe de circa 22,7 mil. lei, cu 4,7% mai puţin decât în anul 2009. Cifra de afaceri a celorlalţi operatori de pe această piaţă a crescut cu 10,5% şi a alcătuit peste 77,4 mil. lei.

Potrivit datelor ANRCETI, în anul 2010 cea mai mare cotă pe piaţa serviciilor de acces la Internet la puncte fixe – de 72% – era deţinută de SA „Moldtelecom”, iar „Starnet” SRL avea o cotă de 26,2%.

Alte date despre evoluţia pieţei serviciilor de acces la Internet în anul 2010 le puteţi găsi pe pagina de Internet a Agenţiei: www.anrceti.md, în secţiunea „Date statistice”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.