În primul semestru al anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 1,9% şi a ajuns la 1 mil. 150,9 mii, iar volumul vânzărilor acestor servicii a scăzut cu aproape un procent (-0,94%) şi a însumat 918,4 mil. lei, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind situaţia pe acest segment de piaţă.

Aceste tendinţe contradictorii au apărut în anul 2009 şi continuă să fie simţite în anul curent. Astfel, pe fondalul creşterii numărului de abonaţi, în primul trimestru al anului curent, vânzările serviciilor de telefonie fixă s-au micşorat, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 1,6%, iar în trimestrul doi – cu 0,38%. În cele două trimestre, vânzările companiei MOLDTELECOM s-au redus în mod nesemnificativ (0,07%) şi au constituit circa 909,5 mil. lei, iar cele ale operatorilor alternativi de telefonie fixă – cu peste 51% şi au alcătuit circa 9 mil. lei.

Urmare a acestor evoluţii, în perioada de raport, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a micşorat, faţă de primul semestru al anului 2009, cu 2,9% a însumat 133,7 lei. MOLDTELECOM a înregistrat un ARPU de 136,2 lei (în scădere cu 1,7%), iar operatorii alternativi – de 47,3 lei (în scădere cu 56,2%). Specialiştii Agenţiei consideră că diminuarea vânzărilor pe piaţa de telefonie fixă este cauzată de maturizarea acestei pieţe şi de efectele substituţiei serviciilor de telefonie fixă cu cele mobile.

Datele Agenţiei precizează că, în perioada de referinţă, numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă furnizate de MOLDTELECOM a crescut cu 1,54% şi a atins cifra de 1 mil. 116, 2 mii, iar cei ai operatorilor alternativi – cu 14,7% şi a însumat aproape 34,7 mii. În acest răstimp MOLDTELECOM a conectat la reţeaua sa circa 17 mii de abonaţi noi, iar operatorii alternativi – – peste 4,4 mii.

În perioada de raport, pe piaţa telefoniei fixe au activat 17 operatori. Cel mai mare jucător pe această piaţă – SA „Moldtelecom” – deţine o cotă de 98,96%, iar ceilalţi 16 operatori împart împreună o cotă de piaţă de 1,04%.

2 COMENTARII

  1. […] ANRCETI: Numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă creşte, iar vâ… Fri Aug 13, 2010 8:07 am În primul semestru al anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 1,9% şi a ajuns la 1 mil. 150,9 mii, iar volumul vânzărilor acestor servicii a scăzut cu aproape un procent (-0,94%) şi a însumat 918,4 mil. lei, arată date ale Agenţiei Naţionale […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.