Datele statistice privind evoluţia pieţei serviciilor de televiziune (TV) furnizate contra plată (prin reţele cablu TV și IP TV ) în primul semestru al anului 2016, publicate astăzi pe pagina web oficială ANRCETI, atestă o creștere ușoară a veniturilor obținute din vânzarea acestor servicii pe fundalul diminuării numărului de abonați. Astfel, în jumătate de an, volumul total al vânzărilor serviciilor TV contra plată a crescut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 3,1 mil. lei (+4 %) și a însumat peste 78,3 mil.lei, iar numărul total de abonați a scăzut, față de finalul anului 2015, cu 6,7 mii (- 2,4 % ) și a alcătuit 268,6 mii.

Scăderea numărului de abonați a fost cauzată, în temei, de micșorarea bazei de abonaţi la reţelele TV prin cablu, care s-a redus cu 9,9 mii (- 4,8%) şi a totalizat 196,5 mii. În același timp, baza de abonaţi a operatorilor de reţele IP TV a crescut cu 3,3 mii (+ 4,8%) şi a depășit cifra de 72 mii. Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportate la 100 de locuitori ai republicii, s-a redus cu 0,1 puncte procentuale și a alcătuit 7,6%.

Conform datelor prezentate ANRCETI de către 87 de furnizori activi ai serviciilor TV contra plată, din numărul total de abonați 73,2% utilizau rețele TV prin cablu, iar 26,8% – reţele IP TV. Aceleași date arată că 58,7 la sută din abonații la serviciile TV contra plată recepționau semnalul TV în format analogic și 41,3% – în format digital.

Creșterea ușoară a veniturilor provenite din vânzarea serviciilor TV contra plată a fost determinată, în principal, de sporirea volumului de vânzări al furnizorilor care operează rețele IP TV. Cifra de afaceri a acestor operatori a crescut, față de primul semestru al anului 2015 cu 3 mil. lei (+10,9%) şi a totalizat peste 30,8 mil. lei. Totodată, volumul vânzărilor realizat de operatorii rețelelor TV prin cablu a crescut cu 107,4 mii (+0,2%) și a totalizat peste 47,4 mil. lei. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) al operatorilor de pe piaţa serviciilor TV contra plată a crescut cu 1,5 lei (+3,3%) şi s-a ridicat la 48,0 lei.

În prima jumătate a anului 2016, cei mai mari operatori de pe piaţa serviciilor TV contra plată deţineau, în funcţie de cifra de afaceri, următoarele cote de piaţă: SRL „Sun Communications” – 29,1%, SA „Moldtelecom” – 26,2%, SRL „TV BOX” – 10%. Ceilalţi 84 furnizori deţineau împreună o cotă de piaţă estimată la 34,7%.

Alte informaţii despre evoluţia pieţei serviciilor TV contra plată în primul semestru al anului 2016 le puteţi găsi pe pagina electronică a ANRCETI, secţiunea Date statistice.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.