Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) a obligat furnizorii de servicii publice de comunicaţii electronice să aducă contractele încheiate cu utilizatorii finali în corespundere cu cerinţele actelor normative în vigoare. Această prescripţie se conţine în hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI privind asigurarea executării prevederilor legale în domeniul protecţiei drepturilor utilizatorilor finali, care a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Agenţia a emis prescripţia dată după ce a constatat, în urma verificării contractelor tip de prestare a serviciilor, că furnizorii nu respectă cerinţele legale privind introducerea clauzelor minime obligatorii în contracte şi neadmiterea prezenţei în ele a clauzelor abuzive. Prescripţia are scopul de a preveni şi înlătura cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind protecţia drepturilor utilizatorilor finali.

CEa obligă furnizorii să asigure dreptul utilizatorilor finali la contracte încheiate în formă scrisă, expuse în formă clară, fără echivoc, care vor conţine, în mod obligatoriu, şapte clauze minime. Printre acestea remarcăm clauzele despre serviciile contractate, tarifele şi preţurile aplicate la aceste servicii, procedura de acordare a despăgubirilor, în cazul nerespectării de către furnizor a obligaţiilor contractuale şi altor prevederi legale. Aceste clauze obligă furnizorul să includă în contractele încheiate cu utilizatorii nivelul minim garantat de calitate, tarifele şi preţurile pentru fiecare tip de servicii, condiţiile în care se sistează furnizarea acestora, modalitatea de obţinere a informaţiei actualizate despre tarifele şi preţurile la servicii, inclusiv la cele de deservire tehnică.

Potrivit prescripţiei, furnizorii au obligaţia să informeze în scris utilizatorul final abonat despre modificările în condiţiile contractului cu cel puţin o lună înainte de intrarea în vigoare a acestora, inclusiv despre dreptul acestuia de a rezilia contractul încheiat, fără a fi penalizat, în cazul în care nu acceptă noile condiţii, cu excepţia cazului în care se stabilesc condiţii mai favorabile pentru utilizator.

Prescripţia constituie o dispoziţie executorie pentru toţi furnizorii serviciilor publice de comunicaţii electronice. Neexecutarea de către furnizori a prevederilor obligatorii ale prescripţiei atrage după sine sancţionarea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare.

1 COMENTARIU

  1. […] ANRCETI a emis o prescripţie pentru furnizorii serviciilor publice de comunicaţii electron… Sun Aug 15, 2010 12:36 pm Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) a obligat furnizorii de servicii publice de comunicaţii electronice să aducă contractele încheiate cu utilizatorii finali în corespundere cu cerinţele actelor normative în vigoare. Această prescripţie se conţine în hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI privind asigurarea executării prevederilor legale în domeniul protecţiei drepturilor […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.