Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) a aprobat ieri, 18 noiembrie, în şedinţă publică, hotărârile cu privire la desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor voce în reţelele individuale de telefonie fixă şi a furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor voce în reţelele individuale de telefonie mobilă. Hotărârile Consiliului vor fi publicate, săptămâna viitoare, în Monitorul Oficial.

Pieţele de terminare a apelurilor în reţelele individuale de telefonie fixă şi în reţelele individuale de telefonie mobilă cuprind transmiterea apelurilor de la punctul de interconectare la punctul terminal al reţelei (locaţia abonatului de destinaţie sau a terminalului).

Iniţial Agenţia a efectuat analiza pieţelor susmenţionate şi le-a identificat, prin hotărârile Consiliului de Administraţie nr. 21 şi nr. 20 din 15.07.2010, drept susceptibile reglementării preventive. Ulterior au fost efectuate analizele detaliate ale pieţelor date, analize care au demonstrat că 17 furnizori (SA „Moldtelecom”, SA „Riscom”, SRL „Sun communications”, SRL „Arax-Impex” ş. a.) au putere semnificativă pe piaţa de terminare a apelurilor voce în reţelele proprii de telefonie fixă, iar 3 furnizori (SA „Orange Moldova”, SA „Moldcell” şi SA „Moldtelecom”) – putere semnificativă pe piaţa de terminare a apelurilor voce în reţelele proprii de telefonie mobilă.

ANRCETI a remis astăzi hotărârile Consiliului său de Administraţie furnizorilor desemnaţi cu putere semnificativă pe pieţele susmenţionate şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC). ANPC urmează să includă, în termen de 10 zile, furnizorii cu putere semnificativă pe cele două pieţe în Lista agenţilor economici care au poziţie dominantă pe pieţele relevante din domeniul comunicaţiilor electronice şi să publice această listă în Monitorul Oficial. La expirarea acestui termen, ANRCETI este în drept să adopte hotărâri de impunere a obligaţiilor speciale preventive furnizorilor desemnaţi ca având putere semnificativă pe cele două pieţe relevante.

Agenţia a elaborat deja proiectele de hotărârii privind impunerea obligaţiilor speciale preventive celor 20 de furnizori desemnaţi cu putere semnificativă pe pieţele susmenţionate. Toate proiectele vor fi supuse procedurii de consulare publică.

1 COMENTARIU

  1. […] ANRCETI a desemnat furnizorii cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor… Fri Nov 19, 2010 9:48 am Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) a aprobat ieri, 18 noiembrie, în şedinţă publică, hotărârile cu privire la desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor voce în reţelele individuale de telefonie fixă şi a furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele de terminare […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.