reţelelor de comunicații electronice

Parlamentul a votat astăzi, 29 decembrie 2015, în prima lectură, proiectul de lege privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice, elaborat și promovat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Documentul se bazează pe ideea utilizării în comun de către mai mulți furnizori  a  elementelor de infrastructură. ”Urmare a implementării prevederilor proiectului, procedurile de obţinere şi exercitare a dreptului de acces pe proprietăţile publice sau private se simplifică și este încurajată utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice”, a menționat viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dumitru Parfentiev.

Implementarea acestei legi va contribui la dezvoltarea reţelelor publice de comunicaţii electronice la nivel naţional şi va spori investiţiile în infrastructură, precum şi concurenţa între furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. ”Prin stabilirea unor principii clare de determinare a tarifelor de exercitare a dreptului de acces pe proprietăţi vor fi reduse cheltuielile de construire, instalare sau întreţinere a reţelelor publice de comunicaţii electronice”, a accentuat Dumitru Parfentiev.

Construcţiile noi cu destinaţie de locuinţă (cu excepţia caselor individuale), de învățământ, financiar-bancară, de birouri sau hoteluri, după intrarea în vigoare a legii, vor fi prevăzute cu infrastructură pentru reţelele interne de acces, inclusiv trasee sistematizate cablate, care să permită furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în bandă largă până la punctele terminale ale reţelei publice de comunicaţii electronice şi cu un spaţiu tehnologic, situat în interiorul imobilului şi accesibil furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice. Prin intermediul acesteia se poate efectua conectarea la reţelele interne de acces a fiecărui utilizator în funcție de preferințele personale la alegerea furnizorului de servicii și vor fi evitate multiplele cabluri amplasate pe scările blocurilor.

După intrarea în vigoare a acestei legi, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice vor avea dreptul de a construi în raza municipiilor şi oraşelor reţele noi magistrale de cablu numai prin metoda subterană. Urmare a implementării acestei Legi vor fi diminuate costurile, va crește fiabilitatea  rețelelor, ceea ce va aduce beneficii utilizatorului final prin oferirea serviciilor de calitate la tarife accesibile.

Proiectul de lege privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicații electronice a fost elaborat în conformitate cu prevederile Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivităţii Republicii Moldova și Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.