Astăzi, 22 mai 2012, în incinta Sediului Central al Serviciului Grăniceri a avut loc lansarea oficială celei de a II-a faze a proiectului „Reţeaua de Comunicaţii Fixe şi Mobile pentru Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova” finanţat de către Uniunea Europeană.

La ceremonie au fost prezenţi Roman REVENCO, Directorul General al Serviciului Grăniceri, Alexei ROIBU, Ministrul Afacerilor Interne, Dirk SCHUEBEL, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, George CIOCA, Directorul Departamentului Vînzări pentru Organizatiile Publice si Guvernamentale in Europa de Sud-Est, Compania Ericsson, şi David KELLY, Director de proiect, Compania Ove ARUP & Partners International Ltd.

Obiectivul primordial al acestui Proiect constă în dezvoltarea unei noi reţele IT pentru Serviciul Grăniceri în vederea perfecţionării sistemului de control şi supraveghere a frontierei de stat pe întreg teritoriu în corespundere cu prevederile documentelor naţionale de politici în domeniul managementului integrat al frontierei de stat şi liberalizării regimului de vize.

Proiectul prevede instalarea sistemului de comunicaţii fixe şi mobile pe segmentele frontierei de stat. În cadrul primei faze au fost instalate și echipate 27 turnuri, precum şi dotate cu utilaj și infrastructură IT subdiviziunile Serviciului Grăniceri din Direcțiile Regionale Cahul, Leova, Ungheni, în total 40 de locații. Pe unele din ele, în depedență de necesitățile de acoperire, au fost instalate staţii de bază pentru comunicațiile TETRA.

Implementarea cu succes a Fazei I, a fost un motiv în plus de a continua extinderea reţelei, păstrînd aceleaşi caracteristici funcţionale, tehnologii similare, doar că, în Faza a II-a se prevede o lungime mai mare în aria de responsabilitate, incluzînd 44 de locaţii, pe o distanţă de-a lungul graniţei de aproximativ 385 km, între localităţile Horeşti şi Otaci. Mai mult, acestă rețea modernă de telecomunicații va fi capabilă să susțină o serie de servicii simultane de voce, video și date, precum şi va permite integrarea pe viitor și a altor servicii.

În acest context, dl Roman REVENCO a reiterat importanţa extinderii rețelei, ţinînd cont de faptul că datorită acestui proiect, Serviciul Grăniceri are oportunitatea să-și construiască infrastructură proprie IT și comunicații pe toată lungimea frontierei de stat. Totodată, Directorul General al Serviciului Grăniceri a adus mulţumiri partenerilor europeni pentru susținerea durabilă și constantă a instituţiei în procesele de reformare demarate în vederea aliniereii la standardele Uniunii Europene, prin dezvoltarea unui sistem eficient de control al graniţelor, care permite libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, prevenirea criminalităţii transfrontaliere, respectînd drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

În cadrul festivităţii de lansare a celei de a II Faze, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk SCHUEBEL, a consemnat faptul că, la momentul dat proiectul reprezintă unul din cele mai mari şi de succes acţiuni pentru Republica Moldova, cu finanţare de către Uniunea Europeană, iar rezultatele bune ale implementării primei faze din acest proiect şi continuarea extinderii reţelei se datorează înaltului nivel de cooperare şi transparenţă arătat de către Serviciul Grăniceri în domeniile de activitate.

„Proiectul dat este unul de succes şi perfect se racordează acelor reforme şi schimbări demarate în cadrul Serviciului Grăniceri, sub aspectul transformării în Poliţia de Frontieră şi preluarea noilor competenţe. Acest proiect reprezintă o reţea unică pentru statul nostru care va asigura un management eficient la frontiera de stat, beneficiarii căruia vor fi nu doar colaboratorii Serviciului Grăniceri, viitorii poliţişti de frontieră, dar şi subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi instituţiile de ocrotire a normelor de drept naţionale”a conchis dl Alexei ROIBU, Ministrul de Interne.

În finalul ceremoniei, invitaţilor le-au fost prezentate şi demonstrate în practică funcţionalitatea procesului de activitate în subdiviziunile de frontieră, fiind, totodată, expus echipamentului modern, serverul principal şi camera de lucru a specialiştilor IT din Serviciul Grăniceri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.