IIPA: Rata pirateriei software în Republica Moldova în 2010 a fost de 90%

Potrivit ultimului raport al Alianței Internaționale a Proprietății Intelectuale (IIPA), organizație ce reprezintă 1.900 de firme americane, rata pirateriei software în Republica Moldova în 2010 a fost de 90% – o rată inacceptabil de mare, iar valoarea comercială a software nelicențiat comercializat pe piaţă a fost de circa 19.1 milioane de dolari.

Una din deficiențe principale pentru reducerea ratei pirateriei este lipsa specialiștilor și experienței în domeniul proprietății intelectuale în rândul polițiștilor, procurorilor, judecătorilor şi responsabililor în problemele ce țin de aplicarea drepturilor de autor. În 2010, numărul raziilor întreprinse de organele de drept a scăzut; cele mai multe investigații au fost închise fără desfășurarea procesului sau condamnare. Aceasta se datorează, în mare măsură, incompetenţei autorităţilor în aplicarea legii.

„Un exemplu elocvent este închiderea celui mai mare torrent tracker „naţional”, vinovat pentru încălcarea drepturilor de autor în Republica Moldova în noiembrie 2010. După ce a fost închis, în termen de câteva săptămâni, acest serviciu a fost redeschis propunând aproape acelaşi conţinut ilegal. Mai mult decât atât, niciun caz de urmărire penală nu a fost început contra proprietarilor sau operatorilor acestui serviciu ilegal”, se mai precizează în raportul IIPA.

Potrivit raportului, IIPA recomandă guvernului Statelor Unite să monitorizeze în mod activ evoluţiile din Republica Moldova în 2011 în privința protecției drepturilor de autor.

Raportul analizează detaliat eficienta protecției drepturilor de proprietate intelectuală, iar Republica Moldova este încadrată în categoria „Special Mention”.

Sursa: UNIMEDIA

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.