Mai mult de 4 mii de moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au folosit ”poarta electronică” pentru a intra în Republica Moldova, recurgînd la procedura simplă de verificare a pașaportului, reducînd astfel timpul de aflăre în zona controlului de frontieră. 

Complexul tehnic „e-Gate”, care funcționează deja de 8 luni, a fost instalat în cadrul Secției Control de Frontieră „Chișinău – Aeroport”, pe direcția de intrare în Republica Moldova. Utilajul are menirea de a desfășura controlul documentelor de călătorie, și anume a pașapoartelor biometrice, într-un mod rapid și fără implicarea directă în acest proces a inspectorilor Poliției de Frontieră. Aplicarea sistemului automatizat al controlului de frontieră „e-Gate” în Republica Moldova deschide noi perspective pentru cetăţenii moldoveni, ținând cont de aspirațiile țării de a se integra în Uniunea Europeană, iar această metodă și tehnologie a biometriei a fost preluată din practica europeană, fiind utilizată în unele din cele mai mari aeroporturi internaționale cum ar fi: Londra, Paris, Praga, Amsterdam, Frankfurt.

Reieșind din numărul relativ mare al rutelor și al pasagerilor înregistrat la sosirea în Aeroportul Internaţional Chişinău, instalarea acestui sistem oferă multe avantaje atât pentru pentru călători, cât și pentru polițiștii de frontieră. Călătorii au nevoie doar de 15 secunde pentru a trece întreaga procedură a controlului de frontieră, comparativ cu cele 45-50 secunde, în cazul controlului obișnuit al actelor. Din momentul instalării și până în prezent, au trecut cu succes controlul de frontieră, prin folosirea acestui complex tehnic, peste 4.000 persoane. Cel mai mare număr de traversări a fost înregistrat în luna septembrie a anului curent, mai mult de 800 cetățeni moldoveni.

Complexul tehnic „e-Gate” este un program de tipul unui „coridor verde”, care asigură acces rapid la sistemele informaţionale de control şi evidenţă în conformitate cu cerinţele de securitate. Totodată, sistemul automatizat al controlului de frontieră este simplu în utilizare şi asigură verificarea datelor biometrice în regim automatizat. Datorită echipamentului specializat sistemul permite excluderea „factorului uman” din procesul de control, fapt ce simplifică procedura de verificare a paşaportului, prin reducerea timpului aflării în zona controlului de frontieră.

Sistemul „e-Gate” poate fi folosit de către toţi cetăţenii Republicii Moldova cu vârsta de peste 18 ani și deţinători ai paşapoartelor biometrice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.