sm-5

La vîrsta de 83 de ani a murit unul dintre cei mai renumiți oameni de ştiinţă şi inventatori ai secolului trecut, Amar G. Bose. Americanul cu rădăcini indiene a reuşit să facă o mulțime de descoperiri și invenții, care ne înconjoară şi astăzi. Fondatorul legendarei companii Bose Corporation (înființată în 1964) a fost primul care s-a gîndit să utilizeze căștile cu inlaturare activă a zgomutului în aviație. Dezvoltările sale sunt utilizate pentru crearea unor suspensii unice pentru automobile. Sistemele audio Bose sunt folosite în cele mai prestigioase modele: Porsche, Maserati, Maybach etc. Compania Bose colaborează activ cu NASA.

În ciuda faptului că acest om a fost unul dintre cei mai bogati oameni de pe planetă, Amar Bose a fost întotdeauna, în primul rând, un om de știință și numai în al doilea rând – un om de afaceri. După ce a absolvit Institutul de Tehnologie din Massachusetts, la începutul anilor cincizeci, cu o diplomă de licență în inginerie electrică, Amar Bose și-a continuat activitatea de cercetare si predare. Studiile sale privind proprietățile psiho-acustice ale auzului uman au stat la baza filosofiei pentru majoritatea sistemelor acustice contemporane. Anume Bose a descoperit că o persoană percepe și evaluează sunetul din undele acustice reflectate. Acest detaliu aparent minor a dat un impuls la crearea primelor exemplare de acustică multi-canal, provocând o senzatie pentru ascultător de un spațiu mare.

La scurt timp înainte de moartea sa, omul de stiinta a făcut un ultim cadou pentru universitate, de care a fost legată o mare parte din viata sa. El a donat universității majoritatea actiunilor companiei sale, cu condiția că acestea nu pot fi revîndute. Dividendele uriașe trebuie să fie utilizate în scopuri educaționale, precum și pentru cercetări științifice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.