atari 2

Una dintre cauzele crizei industiei jocurilor din anul 1983 se consideră jocul ET: Extra-Terrestrial, eșecul comercial al acestuia a subminat poziția dominantă a Atari. Mai multe milioane de cartușe nesolicitate cu acest joc, recunoscut ca unul dintre cele mai nereușite din istorie, au fost îngropate la inițiativa producătorului, în septembrie 1983, la un depozit de deșeuri în apropierea orașului Alamogordo (New Mexico).

 Existența „mormîtului” a fost sub semnul întrebării, pînă cînd, în cele din urmă a fost confirmată în urma săpăturilor desfășurate recent.

atariAcest „mormînt” a încetat să mai fie o legendă urbană, datorită Microsoft și Xbox Live, care filmează un documentar cu titlul „Atari: Game Over”, despre legendarul dezastru financiar. Permisiunea de a efectua săpături a fost primita pe 26 mai 2013 de către compania Fuel Industries, dar au început abia acum, în această sîmbătă, pe 26 aprilie.

atari 3

În anul 1983, martorii au afirmat că aproximativ douăzeci de camioane au dus la depozit nu doar cartușe cu jocul E.T., dar și cu Pac-Man, Lost Ark, Defender, Raiders, Phoenix, Centipede și alte jocuri, precum și console. Multe jocuri, precum și instructiuni, gamepad-uri au fost găsite deja, însă marea descoperire, potrivit arheologilor, rămîne de făcut. În deșert ar putea fi îngropat controlerul Mindlink pentru Atari 2600, care se planifica să fie lansat în anul 1984. Pe canalul Xbox a aparut deja un video oficial de la faţa locului, cu participarea angajaților din cadrul diviziei de divertisment a companiei.

Lasă un răspuns