ICE este prescurtarea de la Image Composite Editor. Iar Image Composite Editor este un program creat de Microsoft care are ca unic scop crearea fotografiilor panoramice. Este gratuit, uşor de folosit şi oferă rezultate uimitoare.

O fotografie panoramică are un unghi foarte larg şi acoperă un spaţiu mult mai mare decât una obişnuită. Există anumite situaţii în care imaginile panoramice sunt de preferat. De exemplu, peisajele. În locul unei poze care să capteze doar o anumită zonă, se poate crea o panoramă care să cuprindă întreaga arie.

În mod normal, pentru a realiza o panoramă sunt necesare anumite echipamente. Iar aici pot intra: un trepied şi telecomandă, lentile angulare şi eventual un Panoramic head (dispozitiv care se montează pe trepied pentru a ajuta la rotirea precisă a camerei).

Alternativa este o aplicaţie care să facă asta pe baza unor algoritmi bine stabiliţi . Iar o astfel de aplicaţie este Microsoft ICE.

Ce îţi trebuie

Evident, ai nevoie de o cameră foto. În afară de pretenţiile proprii, nu există nici un criteriu care să excludă anumite aparate. Poţi folosi orice cameră care corespunde standardelor tale de calitate. Pentru acest exemplu am folosit Canon PowerShot A3100 IS, cameră care nu excelează la niciun capitol.

Condiţia principală pentru crearea unei panorame este realizarea unui set de fotografii care să acopere întreaga zonă. Aceste fotografii vor fi „lipite” automat de program pentru a crea panorama.

Nu trebuie neapărat să existe o delimitarea clară a fotografiilor făcute. Important este să acoperi toată zona cu fotografiile realizate. Zonele care apar în mai multe fotografii vor fi scoase automat de program.

Ca un sfat, înainte de a te apuca să faci pozele care vor compune viitoarea panoramă, este recomandat să fotografiezi mai mult decât zona care vrei să apară în panoramă. Asta pentru că, în urma procesării imaginilor, o zonă destul de groasă din margini va fi neagră. Lărgind cadrul mai mult decât este necesar în mod normal, te asiguri că zona neagră nu îţi ia din partea care trebuie să compună panorama.

Panoramă pe pilot automat

Având imaginile care vor compune panoramă, restul este floare la ureche. Nu trebuie decât să le deschizi în programul Microsoft ICE, fie printr-un simplu drag and drop, fie prin comanda New.

Procesul de lipire şi aranjare al imaginilor va începe automat şi va dura câteva zeci de secunde, în funcţie de numărul şi rezoluţia acestora. Panorama rezultată, în format brut, ar putea arăta aşa:

Panorama bruta

Nu vă lăsaţi păcăliţi de dimensiunea imaginii alăturate. Panorama rezultată, la care au contribuit 18 imagini de 12 MP, are o rezoluţie de 83.4 MP. În format JPG, la 90% calitate măsoară aproximativ 11 MB.

Mai trebuie doar să decupezi imaginea astfel încât să nu se mai vadă marginile negre, operaţiune care se poate face chiar în cadrul programului. La final, trebuie să salvezi panorama realizată. Pentru asta, alegi formatul din secţiunea Export, apeşi butonul Export to disk şi alegi un nume pentru fişierul rezultat. Printre formatele în care se poate face salvarea se regăsesc TIFF, BMP, PNG şi JPG.

Panorama rezultata din 18 fotografii lipite

Panoramele realizate astfel cu Microsoft ICE sunt impresionante. Nu sun perfecte, dar defectele sunt de cele mai multe ori greu sesizabile şi uşor de corectat într-un program de prelucrare grafică gen Photoshop.

Panoramă la comanda clientului

Dacă totuşi nu eşti mulţumit de rezultat, poţi încerca metoda Structured Panorama. În cadrul acesteia, poţi controla anumiţi parametrii ai procesului de creare ai panoramelor. Pentru asta, din meniul File, alegi opţiunea New Structured Panorama.

După selectarea imaginilor va fi deschisă o fereastră care oferă opţiuni legate de ordinea şi aranjare imaginilor, de alinierea şi suprapunerea acestora.

Setul de opţiuni Layout vizează aranjarea imaginilor care vor compune panoramă. Aici trebuie practic să indici aplicaţiei cum ai făcut pozele, pe câte rânduri şi coloane, în ce ordine etc.

Această metodă este mai dificilă şi, din ce am testat, nu dă rezultate bune decât dacă setezi corect toţi parametrii. Ceea ce nu e tocmai simplu. O singură opţiune greşită poate da peste cap toată panorama.

Microsoft ICE nu este singurul program cu care pot fi realizate fotografii panoramice. Este însă foarte bun, rezultatele fiind impresionante. În plus, totul se poate face automat, fără să necesite cunoştinţe avansate de prelucrare a imaginilor. Şi mai este şi gratuit.

Descarcă Microsoft ICE de aici.

sursa:  www.go4it.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.