Intrebarea “ce notebook sa-mi cumpar?” este o intrebare din ce in ce mai frecvent intilnita. Intrind in magazinele de calculatoare, mereu te intrebi “Ar trebui sa-mi cumpar un HP ori un Dell”, insa raspuns la aceasta intrebare este foarte greu de gasit.

De obicei, cumparatorii se bazeaza pe numele brandurilor, iar un laptop de un brand renumit nu inseamna intodeauna un laptop fara probleme, iar reputatia brandurilor coboara, urca in top, datorita inovatiilor recent implimentate si datorita produselor de calitate oferite clientilor sai. Conform unui studio de LAPTOP Showdown Tech Support, unde s-au analizat mai mult de 170 de notebook-uri si netbook-uri, fiecare sistem de rating in functie de design, performante si uzabilitate, sa stabilit topul celor mai reusite si nereusite branduri ale anului 2010. (Best & Worst Laptop Brands 2010).

Un producator ar putea oferi intotdeauna un design perfect si tastaturi excelente, in timp ce altul ar lansa pentru prima data noile tehnologii; fiecare furnizor avind propriile si unicile sale puncte slabe si forte.

S-au evaluat diferite branduri pentru a fi puse la dispozitia cumparatorului, luindu-se in calcul diferite criterii de selectare pentru a se oferi un rezultat cit mai transparent si mai real. In top au fost incluse 12 branduri de laptopuri, ratingul pozitionarii acestora a fost stabilita in felul urmator:
1.     Acer
2.     Apple
3.     ASUS
4.     Dell
5.     Fujitsu
6.     Gateway
7.     HP
8.     Lenovo
9.     MSI
10.  Samsung
11.  Sony
12.  Toshiba

Evaluarea a fost facuta bazindu-se pe 8 categorii de puncte:

Performance & Reviews (20 puncte):
Cea mai mare parte din punctaj sa bazat pe performanta oferita de notebook – CPU şi GPU, durata de viaţă a bateriei, timpul de boot, transcodare, transferul de date cit si functionalitatea wireless.
Accentul a fost pus mai mult pe procesor şi performanţa grafica, precum si pe durata de viata a bateriei. Mai putin sa atras atentia la greutatea notebookului. De asemenea, sa luat in considerare si numarul de comentarii de la un brand care a marcat 3.5 stelute si mai mult, precum si numarul de premii Editors Choice „in perioada 1 februarie 2009- 31 ianuarie 2010”. Deoarece diferite marci se concentreaza pe diferite dimensiuni si categorii de laptopuri (netbook-uri, ultraportabile, ultra subtiri cu leduri, mainstream, si inlocuirile desktop), sa luat in calcul performanta de notebook-uri si au fost comparate numai cu altele din aceiasi categorie. Mediile rezultatelor au  determinat Performanta & scorul Recenzilor pentru fiecare brand.

Design (15 puncte):
Notebookul vostru este partenerul vostru, care se afla mereu alaturi. Din acest motiv, sa oferit 15 puncte pentru designul notebookului. Sa luat in calcul designul laptopurilor pentru diferite branduri, materialele de finisaje si de culori utilizate, rezistenta acestora la factorii externi, modalitatile de plasament ale bateriei in notebook, unghiul de vizionare, optiunile ecranului laptopului cit si calitatea sunetului.

Keyboard & Touchpad, Tastatura si touchpad-ul (15 puncte):
Metodele de navigare si de intrare pe un laptop au la fel o importanta majora pentru utilizator. Aceste componente hardware au meritat un punctaj separat in abordarea globala a brand-ului. Aceste 15 puncte au evaluat aspectul, simtul, dimensiunea, acuratetea, si capacitatea de reactie a touchpad si tastaturi gasite pe notebook-urile fiecarui brand.

Tech Support , Suportul tehnic (15 puncte):
Cind cumparati un notebook nou, va asteptati sa funcţioneze ideal, dar problemele apar in mod inevitabil, si in momentul in care aceasta se intimpla, ar trebui sa puteti sa va bazati pe suportul tehnic din partea producatorului in rezolvarea problemelor. De aceea aceste 15 puncte a fost oferite dupa testarea sub acoperire a fiecarui producator de notebook-uri in parte, testind telefonul acestuia si suport web bazat pe tehnologie. A fost  evaluat cunostintele personalului ce asigura suportul si viteza de diagnosticare a problemei, stabilind cite doua aspecte comune pentru orice tip de laptop si pentru doua probleme diferite; o singură intrebare se refera la hardware-ul, şi alta software-ul. Aceste puncte sunt bazate pe rezultatele din 2009 LAPTOP Showdown Tech Support, precum si disponibilitatea 24 / 7 a acestui suport.

Value & Selection , Valoarea & selectie (15 puncte):
Cumparatorii doresc ceea ce doresc fara a plati prea mult. Cu asta in minte, sa determinat acest scor, studiindu-se numarul total de modele disponibile, si daca aceste modele sunt usor configurabile si disponibile atit online cit si in magazine. In cele din urma, s-a luat in calcul intervalul de preţuri din oferta fiecarui brand.

Software (10 puncte):
Un rol inportant il joaca si „software-ul”, indiferent dacă acesta este pentru depanare, backup, sau mentinerea duratei de viata a bateriei. A fost evaluate, prin urmare, proprietatile software-urilor pentru fiecare brand in parte, oferindu-se la acest compartiment tocamai 10 puncte.

Customer Satisfaction, Multumirea cumparatorilor (5 puncte):
Toate companiile doresc sa fie apreciate, şi toti doresc sa aiba fani. Dar unii producatori sunt pur şi simplu mai populari decit altii. Aceasta reputatie pozitiva, cel putin atunci cind vine vorba de notebook-uri, este fiabilitatea. Pentru ecartament aceasta parte a analizei, a fost bazata pe un studiu de fiabilitate recent, elaborat de SquareTrade, care a analizat ratele de esec pentru mai mult de 30.000 de laptop-uri noi pe parcursul a trei ani. In studiu ne fiind incluse Fujitsu, MSI, şi Samsung, aceasta decizie fiind luata dupa parvenirea solicitarilor din partea a mai multi cumparatori.

Innovation, Inovare (5 puncte):
Aici s-a evaluat inteligenta evolutionista si know-how-ul pentru fiecare brand in parte. Ca urmare, fiecare brand de notebook  a lasat loc de crestere in aceasta categorie, dar au fost cu siguranta unele si „stand-out”.

Cel mai bun & Cel mai prost Brand, Laptop 2010: Toate punctajele.

Apple: cea mai buna marca Laptop 2010, Cistigator!
Din cele opt categorii, Apple aduce acasa aurul din patru, cu o performanta & Recenzie manifestata pe toate criteriile. In plus, compania este clasata pe locul al doilea in categoria tastatura si touchpad. Nu exista nici o intrebare despre ea: Apple este producatorul cel mai bun de notebook-uri. Cu fiecare lansare de noi produse, noi anticipam cu nerabdare sosirea sa, la fel ca cozile de cumparatori care asteapta in fata magazinelor Apple.

Performance & Reviews – 15*
Design – 13*
Keyboard & Touchpad – 13
Tech Support – 15*
Value & Selection – 9
Software – 9*
Customer Satisfaction – 3
Innovation – 3
Total Points – 80*

Lenovo: Cel mai bun Brand 2010 in crestere „Runner-Up”.
Lenovo nu numai ca a avut un an foarte bun, dar lucrurile sunt chiar mai luminoase cu sosirea prevazuta a smartbook-ului Skylight cu fenomenele sale uluitoare şi inovatoare U1 comprimat Hybrid-notebook.

Performance & Reviews – 12
Design – 10
Keyboard & Touchpad – 14*
Tech Support – 13
Value & Selection – 11
Software – 8
Customer Satisfaction – 4
Innovation – 3
Total Points – 75

Sony
Suportul tehnic puternic, design-ul şi modelele de top-notch fac ca produsele Sony sa fie clasate in valoarea de premium.

Performance & Reviews – 11
Design – 12
Keyboard & Touchpad – 11
Tech Support – 13
Value & Selection – 10
Software – 7
Customer Satisfaction – 5*
Innovation – 3
Total Points – 72

Toshiba
Accent pe furnizarea de design placut si modele industriale convingatoare cu caracteristici inovatoare, la preturi accesibile, fac din acest brand unul dintre favoritele noastre.

Performance & Reviews – 9
Design – 11
Keyboard & Touchpad – 12
Tech Support – 12
Value & Selection – 12
Software – 8
Customer Satisfaction – 4
Innovation – 4
Total Points – 72

ASUS
Odată cunoscut numai pentru netbook-urile sale, ASUS s-a transformat intr-un producator de notebook-uri inovatoare, care a reusit sa inlcuda preferintele tale de la HP si Dell, in laptopul ASUS.

Performance & Reviews – 12
Design – 10
Keyboard & Touchpad – 9
Tech Support – 11
Value & Selection – 11
Software – 6
Customer Satisfaction – 5*
Innovation – 6*
Total Points – 69

HP
HP continua sa ofere modele smechere si o buna performanta pentru bani, insa „suportul lustruit” si „satisfactia clientilor”, tirie ratingul sau general în jos.

Performance & Reviews – 11
Design – 11
Keyboard & Touchpad – 8
Tech Support – 7
Value & Selection – 13
Software – 9*
Customer Satisfaction – 2
Innovation – 2
Total Points – 63

Dell
In ciuda recenziilor si a unelor reclamatii ergonomice, designul Dell per ansamblu sa imbunatatit foarte mult.

Performance & Reviews – 8
Design – 10
Keyboard & Touchpad – 8
Tech Support – 7
Value & Selection – 14
Software – 7
Customer Satisfaction – 4
Innovation – 3
Total Points – 61

Samsung
Suntem un pic impresionati de oferta intirziata – Samsung, dar speram ca compania poate transforma lucrurile spre bine.

Performance & Reviews – 10
Design – 8
Keyboard & Touchpad – 11
Tech Support – 12
Value & Selection – 8
Software – 5
Customer Satisfaction – 4
Innovation – 1
Total Points – 59

Acer
Desi am fost dezamagiti de suportul tehnic Acer, compania ofera, in general, cea mai buna valoare in cele mai multe categorii.

Performance & Reviews – 10
Design – 7
Keyboard & Touchpad – 10
Tech Support – 6
Value & Selection – 12
Software – 5
Customer Satisfaction – 3
Innovation – 4
Total Points – 57

Gateway
În timp ce noi nu suntem exact de siguri de ce Acer se tine in jurul acestui brand, Gateway ofera un design bun si performanta in funtie de investitie.

Performance & Reviews – 9
Design – 10
Keyboard & Touchpad – 9
Tech Support – 11
Value & Selection – 9
Software – 4
Customer Satisfaction – 3
Innovation – 1
Total Points – 56

MSI
Comentariile cumparatorilor si suportul tehnic slab, distrug sentimentele noastre pozitive despre acest brand.

Performance & Reviews – 6
Design – 6
Keyboard & Touchpad – 9
Tech Support – 5
Value & Selection – 9
Software – 5
Customer Satisfaction – 3
Innovation – 2
Total Points – 45

Fujitsu
Prin manifestarea unei cresteri din spate, si cu o selectie variata de PC-uri Tablet, si un suport tehnic relativ bun, se creaza numai imagini pozitive depre acest brand.

Performance & Reviews – 4
Design – 5
Keyboard & Touchpad – 8
Tech Support – 11
Value & Selection – 7
Software – 4
Customer Satisfaction – 3
Innovation – 1
Total Points – 43

Indiferent din cele mentionate mai sus, va sugereram ideia de a examina fiecare laptop in parte, de a examina reusita modelului, si de a fi destul de precauti inainte de a lua o decizie si de a merge la cumparaturi.

sursa: Cumpar.MD şi LAPTOP Showdown Tech Support

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.