Decriptarea fișierelor afectate de virusul WannaCrypt (WannaCry sau WCry) a devenit mult mai ușoara datorită unui nou program al dezvoltatorului francez Adrien Guinet. Decriptorul funcționează doar pe sistemul de operare Windows XP.

Publicat pe GitHub, programul WannaKey, funcționează în așa fel încât este posibil să extragă cheia de decriptare din memoria calculatorului. Decriptarea fișierelor este posibilă numai atunci când PC-ul este infectat, dar nu a fost restartat, și memoria nu a fost rescrisă. Dezvoltatorul francez nu garantează decriptarea în fiecare caz, dar spune că WannaKey a fost testat cu succes pe Windows XP.

Reamintim că virusul WannaCry folosește utilite de criptare integrate în Microsoft Windows XP. Anume în aceasta versiune a sistemului de operare există o posibilitate de a extrage din memorie cheia criptată. În următoarele versiuni de Windows această posibilitate a fost eliminată. Din fericire, WannaCrypt nu a reușit să se răspândească pe scară largă pe Windows XP, deoarece virusul nu funcționează corect pe acest OS. Cu toate acestea, utilizatorii infectați pot încerca softul oferit de dezvoltatorul din Franța.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.