Specialiştii Kaspersky Lab observă în continuare o scădere a cantităţii de spam în traficul total de e-mail-uri. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul de trafic de spam în trimestrul al treilea din 2012 a scăzut cu 2,8 puncte procentuale şi a ajuns la 71,5%. De asemenea, experţii au observat o creştere semnificativă a cantităţii de e-mail-uri dăunătoare, de la 3% la 3,9%, aceasta fiind o altă tendinţă a anului.

Fluxul de spam în trimestrul al treilea din 2012

Scăderea fluxului de spam în trimestrul al treilea poate fi justificată, într-o oarecare măsură, prin tradiţionala scădere a activităţilor de business în perioada verii. O altă cauză pentru această tendinţă este şi trecerea treptată a mesajelor publicitare de la e-mail la alte medii, precum bannerele online, reţelele sociale, serviciile de cupoane şi publicitatea contextuală. Astfel, în ciuda unei uşoare creşteri a activităţii în septembrie, tendinţa generală de scădere a frecvenţei spam-ului a rămas.

Tendinţa publicitarilor de a se distanța – cu mesajele lor legitime de promovare a produselor şi serviciilor – de mesajele de spam, a declanşat, inevitabil, o creştere a spam-ului infracţional. Acesta din urmă conţine documente atașate dăunătoare, reclame pentru bunuri interzise sau activităţi frauduloase. În trimestrul al treilea al anului 2012, infractorii cibernetici şi-au demonstrat din nou ingeniozitatea, deghizându-şi mesajele de tip spam în notificări oficiale. Printre e-mail-urile false pe care experţii Kaspersky Lab le-au descoperit s-au numărat mesaje care păreau a fi trimise de către furnizori de hosting, instituţii bancare, reţele sociale, magazine online şi alte servicii.

Furnizorii de spam au profitat şi de popularitatea serviciilor de reduceri, pentru a distribui link-uri şi documente atașate dăunătoare. Binecunoscutul serviciu de reduceri Groupon a fost afectat de această practică: e-mail-uri care copiau notificările oficiale şi noile oferte ale companiei fiind trimise către destinatari neştiutori, care erau redirecţionaţi către o adresă dăunătoare cu exploit-uri.

Distribuirea geografică a fluxului de spam

În trimestrul al treilea al anului 2012 au apărut mai multe schimbări în împărţirea geografică a surselor de spam. Printre ţările care au ieşit în evidenţă pentru trimiterea celei mai mari cantităţi de spam s-au numărat Statele Unite, cu peste 27% din totalul de mesaje spam trimise. Acest procent a dus la poziţionarea Statelor Unite pe locul al doilea în top, după Asia – liderul tradiţional – care a fost responsabilă pentru aproape jumătate dintre toate mesajele spam trimise în lume (49,50%). Europa Occidentală (6,86%) a depăşit Europa de Est (3,64%) şi a ocupat locul al patrulea în clasament, imediat după America Latină (7,34%), care a ocupat locul al treilea.

Versiunea completă a raportului despre spam în trimestrul al treilea al anului 2012, realizat de Kaspersky Lab, este disponibilă pe securelist.com.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.