În ultimii 20 de ani, mii – dacă nu sute de mii – de viruşi au atacat calculatoarele utilizatorilor de pe mapamond.

„Dacă ne întoarcem în anii ’90, putem spune că, probabil, cea mai semnificativă ameninţare informatică de la începutul acelor ani a fost virusul Cascade, care infecta sistemele DOS”, a declarat Andrey Slobodyanik, managing director Kaspersky Lab Europa de Est.

Acesta era un virus criptat, pe care oamenii îl răspândiseră foarte mult. Însă, în acea perioadă, viruşii reuşeau să infecteze un număr ridicat de computere pe parcursul mai multor luni, nu foarte rapid ca acum. La mijlocul anilor ’90 am început să vedem macroviruşii, care se răspândeau pe durata a câtorva săptămâni, deci mult mai rapid. Aceştia infectau datele de pe computer, deoarece e-mailul devenise popular, iar oamenii îşi trimiteau mesaje cu diferite documente ataşate.

Apocalipsa digitală

Tot în perioada anilor ’90 au apărut „Melissa” sau „Love Letter”, care s-au răspândit automat, producând o „epidemie”. Potrivit unui studiu BitDefender, în ultimele zile ale anului 1999 apăruseră deja zvonuri despre un atac masiv ce urma să vină dinspre comunităţile creatorilor de viruşi, care ar fi urmat să infecteze într-un timp foarte scurt toate calculatoarele de pe mapamond. Mişcarea ar fi urmat să dezlănţuie apocalipsa digitală.

Începutul anilor 2000 a însemnat, de fapt, adevărata naştere a infracţionalităţii pe internet, deoarece, până în 2002, curentul era unul de cyber-vandalism. „Viruşii erau creaţi pentru a şterge date, a opri servere etc. Însă, anul 2003 a produs o schimbare esenţială – creatorii de viruşi şi-au spus «Toată lumea face tranzacţii financiare on-line, de ce să nu profităm de acest lucru? Putem să distribuim spam, să furăm datele de autentificare »”.

Acesta a fost începutul cyber-criminalităţii. Au fost creaţi viruşi precum „Code Red” sau „Nimda”, care se răspândeau rapid. În acelaşi timp, în 2001 a început şi exploatarea vulnerabilităţilor software. Cei de BitDefender spun că 2005 a fost anul în care viruşii pentru diferite platforme de mesagerie instantă şi-au pus serios amprenta.

La începutul acestui an, Win32.Worm.Prolaco.G s-a remarcat prin capabilitatea lui de infectare multiplă. Pentru 2010 şi viitorul apropiat, oficialii BitDefender cred că din cauza evoluţiei tehnologiei ce este mai periculos de abia acum va apărea.

Nu da click pe linkurile suspecte de la prieteni

„Cred că veriga slabă în «lanţul» securităţii IT o reprezintă oamenii. Vulnerabilităţile umane, spre deosebire de cele software, sunt foarte greu de reparat”, spune Andrey Slobodyanik, managing director Kaspersky Lab Europa de Est.

El afirmă că putem utiliza cea mai bună protecţie antivirus, cu setări complexe şi numeroase module pentru detecţie malware, dar atunci când navigăm on-line trebuie să respectăm anumite reguli care ţin de o bună conduită şi ne feresc să compromitem securitatea noastră şi a datelor personale. „Nu putem continua să dăm click iresponsabil pe toate linkurile suspecte pe care le primim chiar de la prietenii noştri de pe Facebook, Twitter, Hi5 sau MySpace, deoarece ne vor redirecţiona către site-uri periculoase”, mai spune el.

Infractorii cibernetici şi-au perfecţionat atât de mult tehnica încât, atunci când preiau controlul unui cont de Facebook, trimit mesaje personalizate cu linkuri malware către toţi prietenii din lista respectivului contact. Trebuie să ştim să recunoaştem astfel de situaţii, să ne protejăm şi să fim circumspecţi.

„Veriga slabă în lanţul securităţii IT o reprezintă oamenii“

SCOP SECUND
Reţelele de socializare, bune pentru virusat

Infractorii cibernetici continuă să profite de popularitatea din ce în ce mai mare a reţelelor de socializare, pentru a determina utilizatorii să viziteze anumite site-uri sau să ofere acces persoanelor necunoscute la datele personale.

„Problema e cum vom reuşi noi să ne educăm pentru a ne proteja identitatea virtuală şi pentru a rămâne în siguranţă în faţa oricăror atacuri?”, se întreabă oficialii Kaspersky.

sursa:  www.evz.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.