Compania Oracle a anunțat dezvoltarea primei baze de date complet autonome – Oracle Autonomous Database Cloud, bazată pe Oracle Database 18c.

Noua soluție utilizează algoritmi de învățare automată și, practic, nu necesită administrare și configurare, eliminând erorile cauzate de factorul uman și funcționând precum un automobil fără șofer.

În calitate de masive de date pentru învățarea automată sunt utilizate numeroase jurnale de evenimente, generate de rețea, servere, sisteme de stocare, mașini virtuale, sisteme de operare, aplicații, sisteme de analiză și baze de date. Acest lucru îi permite sistemului autonom al bazei de date să detecteze anomalii în date și evenimente, să clasifice cererile și să adapteze automat baza de date. În plus, se rezolvă problema de securitate: bazele de date se pot proteja singure prin identificarea anomaliilor din evenimente, cum ar fi în cazul în care directorul financiar se va conecta dintr-o regiune neobișnuită. Sistemul de administrare complet autonom al bazei de date poate, de asemenea, detecta și suprima atacurile, aplicând în mod automat patch-uri în timp real: nu este necesar de oprit baza de date pentru aceasta.

Potrivit președintelui consiliului de administrare Oracle, Larry Ellison, produsul elimină aproape complet gestionarea manuală a bazei de date, reduce semnificativ costurile, garantează disponibilitatea la nivelul de 99,995% (nu mai mult de 30 de minute de inactivitate pe an), utilizează mai puține resurse de sistem și are performanțe sporite datorită reglării automate. Caching-ul, indexarea, execuția în paralel, distribuția, comprimarea datelor – sunt optimizate automat și sistemul se adaptează la schimbarea datelor. Ca urmare, noua soluție necesită mai puține resurse decât un sistem care poate fi configurat manual. Ellison a numit o astfel de utilizare adaptivă a resurselor de calcul și a resurselor de stocare – o elasticitate autentică.

Potrivit datelor, sarcinile OLTP și sistemelor de stocare sunt efectuate de câteva or mai rapid, au apărut mai multe instrumente și funcții noi. Utilizatorul definește doar politicile – apoi baza de date preia controlul, singură distribuie resursele, se configurează, se actualizată automat chiar în momentul funcționării. Aceasta se referă, de asemenea, la configurațiile de clustere și cele rezistente față de dezastre.

O astfel de autonomie înseamnă că, în locul sarcinilor de rutină, administratorii vor fi implicați în proiectare, politicile de acces la date, analiză și protecția bazelor de date. Noul produs poate fi folosit pe platforma Oracle Exadata la client, ca serviciu cloud în Oracle Cloud, precum și în componenta Oracle Cloud at Customer.

Serviciile autonome Oracle vor acoperi toate sarcinile bazei de date. Pentru clienți vor fi disponibile serviciile cloud Data Warehouse, OLTP Database, Express Database și NoSQL Database. Diferențele constau în automatizarea și eficientizarea sporită a utilizării resurselor. Se preconizează că prima bază de date autonomă Oracle Autonomous Database Cloud va fi disponibilă deja la sfârșitul anului 2017 – pentru Data Warehouse.

Mai multe informații despre noul produs pot fi obținute la numărul de telefon +373-677-00-611, sau prin e-mail office@muk.md.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.