În primele trei luni ale anului 2016, piața serviciilor de acces la Internet la puncte fixe a continuat să crească atât după numărul de abonați, cât și după veniturile obținute din vânzarea acestor servicii.

Datele statistice, publicate astăzi de ANRCETI, arată că în perioada ianuarie – martie 2016 numărul de abonați la serviciile respective a crescut cu circa 3,5 mii (+0,7%) și a însumat 537,9 mii, iar volumul total al vânzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 12,6 mil. lei (+4,9%) și a depășit pragul de 268 mil. lei.

Conform datelor prezentate de către 82 de furnizori activi de servicii de acces la Internet la puncte fixe, cele mai mari creşteri ale vânzărilor acestor servicii au fost înregistrate de companiile Sun Communications și Moldtelecom. Vânzările primei companii au sporit cu 25,5% şi au însumat circa 13,5 mil. lei, iar ale celei de-a doua companii – cu 8,4% şi au totalizat circa 172,8 mil. lei. Veniturile provenite din vânzarea serviciilor respective, prestate de compania Starnet Soluții au scăzut cu 9,6% și au însumat 56,4 mil.lei, iar volumul cumulat al vânzărilor realizate de ceilalţi 79 de furnizori au sporit cu 8,4% şi au totalizat peste 25,2 mil. lei. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile de acces la Internet la puncte fixe a crescut cu 0,3% şi a însumat circa 167 lei.

Creşterea vânzărilor pe acest segment de piaţă se datorează, în mare parte, sporirii numărului de abonaţi la serviciile de acces la Internetul fix de mare viteză. Astfel, numărul abonaţilor conectaţi la Internet prin fibră optică (FTTx – Fiber to the premises) a sporit cu 7,7 mii (+2,7%) şi a însumat circa 297 mii. În același timp, numărul abonaților care au ales tehnologia DOCSIS (prin cablu coaxial) a scăzut cu 1,9 mii (-4,7%) și a totalizat 37,5 mii, iar numărul celor conectați la reţea în baza tehnologiilor xDSL (Digital Subscriber Line) s-a redus cu 1,8 mii (-0,9%) și a alcătuit 201,6 mii.

Urmare a evoluției situației de pe piața serviciilor transmisiuni de date și acces la Internet la puncte fixe, la sfârșitul primului trimestru al anului, cota de piață a Moldtelecom, în funcție de cifra de afaceri, a alcătuit 63,8%, Starnet Soluții – 19,9%, Sun Communications – 4,8%, iar cota de piață cumulativă a celorlalți furnizori – 11,5%.

Alte date despre evoluţia pieţei serviciilor transmisiuni de date şi Internet fix în primul trimestru al anului 2016 le puteţi găsi pe pagina electronică a ANRCETI: www.anrceti.md, secţiunea Date statistice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.