Datele statistice privind evoluţia pieței de telefonie fixă în anul 2015, publicate astăzi pe pagina web oficială a ANRCETI, arată că în acest sector a continuat diminuarea numărului de abonați și a traficului de voce realizat prin rețelele fixe.

Astfel, numărul de abonați la serviciile de telefonie fixă a scăzut, față de finele anului 2014, cu mai bine de 15,8 mii (-1,3%) şi a alcătuit circa 1 mil. 202,5 mii., iar volumul total al traficului de voce prin rețelele fixe s-a micșorat cu aproape 20% şi a însumat peste 2 mld. 92,5 mil. minute.

Diminuarea numărului de abonaţi a fost determinată de scăderea bazei de abonaţi a SA „Moldtelecom” cu 23,8 mii (-2,2%), aceasta totalizând peste 1 mil. 74,5 mii. În acelaşi timp, baza cumulativă de abonaţi a celorlalți 24 de furnizori alternativi de telefonie fixă a crescut cu mai bine de 8 mii (+6,7%) şi a însumat peste 127,9 mii. Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă raportată la 100 de locuitori ai republicii a scăzut cu 0,4% şi a constituit 33,8%.

Potrivit datelor raportate de furnizori, micşorarea cu 20 la sută a volumului total al traficului de voce inițiat în reţelele fixe a fost cauzată de scăderi pe majoritatea segmentelor de trafic. Astfel, traficul de voce către rețelele de peste hotarele R. Moldova s-a diminuat cu 27,4%, traficul către reţelele mobile – cu 11,2% și traficul de interconectare – cu 3%. Totodată, traficul de voce către alte reţele fixe a crescut cu 22%. Din totalul apelurilor de ieșire, 46,3% au fost direcționate către rețele mobile, 38,6% – către alte rețele fixe și 15,1% – către destinații internaționale. În anul de referință, media lunară a convorbirilor efectuate prin intermediul unei linii de acces a fost de trei ore și 45 de minute, un apel având o durată medie de 2 minute și 22 de secunde.

Specialiștii ANRCETI explică diminuarea numărului de abonaţi și a traficului de voce în sectorul de telefonie fixă prin migrarea acestora la serviciile voce oferite prin Internet şi la serviciile de telefonie mobilă care sunt mai convenabile pentru utilizatori.

Datele statistice arată că volumul total al vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie fixă a avut în anul 2015 un trend pozitiv. Astfel, veniturile SA „Moldtelecom” provenite din vânzarea serviciilor de telefonie fixă au crescut, față de anul 2014, cu 8,6 mil. lei (+0,9%) şi au totalizat circa 951,5 mil. lei, iar veniturile cumulative ale furnizorilor alternativi de telefonie fixă au sporit cu 7,7 mil. lei (+13,1%) şi au însumat circa 67 mil. lei. În consecință, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) a crescut cu 1,8 lei (+2,7%) şi a ajuns la 70,2 lei. SA „Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 73 lei (în creştere cu 2,9%), iar furnizorii alternativi – de 45,4 lei (în creştere cu 4,8%).

Drept rezultat al evoluţiei indicatorilor menţionaţi mai sus, în anul 2015, SA „Moldtelecom” a deținut o cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, de 93,4% (în scădere cu 0,7 puncte procentuale – p. p.), iar cota cumulativă a furnizorilor alternativi de telefonie fixă a crescut în aceeaşi proporţie de 0,7 p. p. şi a însumat 6,6%.

Informaţii suplimentare despre evoluţia pieţei de telefonie fixă în anul 2015 pot fi găsite pe: www.anrceti.md, secţiunea Date statistice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.