TVR-1Programul TVR 1 al Societății Române de Televiziune revine în spațiul mediatic din Republica Moldova, începând cu 1 decembrie 2013. Postul de televiziune va putea fi recepționat în format digital DVB-T2, datorită transmisiei digitale experimentale demarată de Î.S. „Radiocomunicații”, întreprindere din subordinea MTIC.

Consiliul Coordonator al Audivizualului din Republica Moldova a decis alocarea pentru postul de televiziune TVR a unui slot din multiplexorul experimental pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chișinău. „Standardul DVBT ține cont de iregularitățile reliefului și permite construirea rețelei sincrone prin utilizarea unui grup de emițătoare de mică putere pentru acoperirea uniformă a unei suprafețe cu relief complicat cum este și teritoriul Republicii Moldova”, a declarat viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dumitru Parfentiev. Decizia CCA este în concordanță cu hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 15 octombrie 2013 referitor la soluționarea amiabilă a cauzei privind difuzarea postului român TVR.

Grila de emisie a TVR va conține un mix de programe dintre cele transmise în prezent pe posturile televiziunii publice din România. Totodată, vor fi difuzate și alte emisiuni dedicate publicului din Republica Moldova. Deocamdată, TVR va avea o rază de acoperire de cca 35 km în jurul Chișinăului, arie ce cuprinde peste 700 000 de persoane. „Din punct de vedere tehnic, suntem pregătiți să livrăm televiziunea digitală pentru toată Moldova după aprobarea programului de tranziție la televiziunea digitală terestră și acordarea licenței Î.S. Radiocomunicații”, a mai menționat Dumitru Parfentiev. Operatorul național în domeniul radiocomunicațiilor a reacționat prompt și în doar 15 zile de la decizia CCA a pregătit echipamentul pentru începe retransmisia postului TVR în format digital.

Standardul DVB-T2 (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) este un standard internațional de perspectivă pentru Republica Moldova. Televiziunea digitală oferă o gamă mai largă de posibilități: mai multe programe recepționate gratuit din eter; calitate impecabilă a imaginii și sunetului; servicii interactive care nu sunt actualmente disponibile în sistemul de televiziune analogică.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.