În fiecare gimnaziu și liceu din țară ar trebui să existe cel puțin 25 de calculatoare, în timp ce instituțiile care au doar clase primare ar trebui să dispună de 10 calculatoare.

Prevederea se conține în Standardele minime de dotare a școlilor primare, gimnaziilor și liceelor cu mijloace ale tehnologiilor informaționale. Documentul a fost aprobat marți, 9 iunie, la Colegiul Ministerului Educației. Standardele mai prevăd că cel puțin unul din două calculatoare trebuie să aibă mai puțin de cinci ani, iar instituțiile trebuie să asigure un raport de 1 calculator la 20 de elevi.

Standardele au fost elaborate în baza unui raport amplu de analiză a situației actuale în ceea ce privește dotările cu TIC din instituțiile de învățământ, a Planului-cadru pentru învățămîntul primar, gimnazial și liceal, precum și a curriculumului. În acest context, a fost analizată situația din 1079 de instituții de învățămînt din toată țara.

Potrivit analizei, pentru atingerea standardelor minime propuse, ar urma să fie achiziționat un număr total 11250 de calculatoare. Totodată, s-a constat că, pentru menținerea standardelor propuse, instituțiile de învățămînt ar trebui să aloce între 0,3 și 2 % (în funcție de numărul de elevi) din bugetul anual pentru achiziționarea tehnicii de calcul.

Documentul aprobat de Colegiul Ministerului Educației este primul de acest  gen, pînă în prezent școlile din țară nu au dispus de astfel de standarde.

Potrivit lui Dan Perciun, șef al Direcției e-transformare și informatizare, Ministerul Educației, dotarea instituțiilor de învățămînt cu tehnică de calcul performantă, capabilă să facă cerințelor curriculare, este necesară pentru a asigura dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice.

„Pe parcursul anilor, unele instituții de învățămînt primeau din partea autorităților centrale și locale și a diferitor donatori sau achiziționau din propriile resurse cantități mari de tehnică de calcul, care cu mult depășeau necesitățile instituției. În același timp, alte instituții se confruntau cu un deficit de tehnică. O altă problemă era că o parte din tehnica achiziționată sau/și donată nu corespundea cerințelor tehnice pentru lucrul cu aplicațiile utilizate în procesul educațional”, a menționat Dan Perciun.

Standardele minime de dotare cu mijloace TIC a instituțiilor de învățămînt general au titlu de recomandare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.