Sectorul Tehnologiei Informaţiei, unul din cele mai prospere domenii din toată lumea se dezvoltă rapid şi în Moldova. Paradoxal însă, deşi practic nu există alte sectoare care să ofere condiţii dar şi salarii mai bune, companiile din Moldova se confruntă cu una şi aceeaşi problemă: insuficienţa de cadre, transmite tv7.md.

Domeniul tehnologiei informaţiei sau pe scurt IT este sectorul care elaborează şi menţine tehnolgia necesară pentru prelucrarea informaţiei prin utilizarea computerului. Moldova nu a rămas în urmă la acest capitol, în ţară activând zeci de companii care prestează servicii de programare şi IT.

Veaceslav Kunev, preşedintele asociaţiei companiilor private TIC din Moldova: «Acest sector poate deveni foarte important iar un lucru bun este că produsele pot fi uşor exportate. Ceea ce faceţi, dacă e un produs interesant, poate fi de folos tuturor, şi puteţi uşor să îl exportaţi. Adică acest serviciu nu este legat de un teritoriu concret. Consider că la acest moment, nu există o alternativă la fel de dinamică şi care oferă atâtea posibilităţi. Spre exemplu, Google e cea mai scumpă companie din lume. Nici companiile petroliere nu costă atât.»

Există specialişti în Moldova care oferă servicii pentru cele mai mari companii din lume.

Nicolae Godiac, director executiv companie IT: «Facem site pentru cel mai mare si bogat club de fotbal din Marea Britanie, lucram pentru cele mai importante banci din Marea Britanie dar si burse din SUA iar asta nu face altceva decat sa creeze conditii extraordinare de lucru pentru colegii nostri.»

Nicolae Godiac mai spune că principala problemă cu care se confruntă companiile IT din Moldova este lipsa cadrelor. Astfel, deşi putea oferi peste 400 de locuri de muncă anul trecut, compania a angajat doar jumătate din necesar. Acest lucru este confirmat şi de reprezentanţii altor companii din domeniu.

Alexandru Scutaru, director executiv companie IT: «E foarte complicat cu recrutarea. Ca un exemplu in State cand se fac recrutari au loc interviuri de 3 zile, de cate 4 ore, unde este intervievat de la HR Manager si terminand cu CEO-ul companiei. La noi, dat fiind faptul ca e criza mare de personal, se merge la angajari rapide si de multe ori nu prea gandite.»

O altă problemă este şi calitatea studiilor. Companiile de IT sunt nevoite să investească timp de câteva luni în studenţii care vin de pe băncile facultăţii, pentru ca aceştia să poată lucra. Astfel, la angajare cele mai importante nu sunt cunoştinţele teoretice ci abilităţile de a învăţa.

Igor Bercu, lector universitar, consultant în TIC: «În primul rând media nu contează, contează mai mult abilităţile lui. Indiferent de medie, orice student care aplică pentru angajare sau pentru intership este intervievat. Pot spune cu siguranta ca daca studentul are cunostinte, cel putin un limbaj de programare, are cunostine de metodologii de dezvoltare a informaticii, nu neaparat experienta, este suficient sa aiba cunostinte… ____Are cu siguranţă şanse să fie angajat în R.Moldova.»

În Moldova sunt gata să investească mai multe companii IT din străinătate care ar oferi sute de locuri de muncă pentru tineri. Deocamdată asta nu se întâmplă din cauza că prea puţini îşi aleg această meserie. Guvernul a decis să stimuleze ramura şi a oferit în acest an 1200 de locuri de bursă la specialităţile Tehnolgiei Informaţiei.

Tudor Darie, consilierul prim-ministrului pe probleme de tineret: – Guvernul a decis sa majoreze numarul de burse pentru studenti la admiterea in colegii si universitati pentru ca in felul asta le putem asigura un loc bine platit aici in Republica Moldova ca ei pe viitor sa aiba o cariera de succes, alaturi de familie, alaturi de prieteni sa se poata realiza la noi acasa.

Tinerii care totuşi şi-au ales această specialitate au ocazia deja din anul 3 să beneficieze de salarii grase, or companiile vin în universităţi şi recrutează studenţi chiar înainte ca aceştia să termine facultatea.

Nicolae Godiac, director executiv companie IT: – Ceea ce oferim noi este din start mai mare decat ceea ce primesc angajaţii din domeniul financiar bancar, nu mai vorbesc despre instituţiile de stat, şcoli. Din start e mai mare cu 50 sau chiar 100 %.

Veaceslav Kunev, preşedintele asociaţiei companiilor private TIC din Moldova: – Salariul unui programist bun constituie garantat 10.000 de lei şi mai mult. Ulterior poate fi şi 15 mii şi 20 de mii, totul depinde de calificare.

Dacă anterior majoritatea programiştilor plecau din ţară în căutarea unui salariu mai mare, astăzi acest fenomen este mai puţin răspândit. Sergiu este unul din cei care a avut ocazia să ajungă până la Sylicon Valley, America – un fel de Mecca al programiştilor. Deşi este entuziasmat de nivelul dezvoltării acestui segment în SUA, Sergiu spune că şi în Moldova un specialist IT îşi poate asigura un trai decent.

Sergiu Nagailîc, programist: «Eu cred că Moldova e ok în domeniul acesta pe plan financiar fiindca noi si preturile comparativ cu Sylicon Valey nu le avem asa de mari. După părărea mea, salariile de la 1000 pana la 2000 dolari în mare parte e de ajuns pentru un om ca să se simtă bine pe plan social, financiar în R. Moldova., Chisinau. Evident ca toti tind la ceva mai super dar eu cred ca specialisti oamenii implicati in domeniul IT se simt foarte bine in Moldova.»

Sursa: tv7.md

11 COMENTARII

 1. Care salarii mari? cine visează la asta… Eu sunt programator, și am fugit din țara asta a dracului, pentru că mi se oferea 3500 Lei pe care nu poți crește copil oferind lui tot ce trebuie…

  • Eu după finisarea universității (Universitatea Tehnică a Moldovei, FCIM, Tehnologii Informaționale), am avut salariu inițial 400 euro.

   În IT se fac bani și în Republica Moldova, desigur că mărimea salariului este direct proporțională cu nivelul de calificare.

 2. Care 3500? doar pentru inceput cred ca. Daca ai vreo 2 ani experienta si esti bun in ceea ce faci, mai putin de 10 mii nici nu cere 🙂

 3. 3500 de lei pare foarte putin, ori nu ai cerut suficient ori ai nimerit unde nu trebuie. Salariile in IT pornesc de la vreo 300 EURO in sus (minim). O alternativa este tara vecina – Romania, unde se incepe de pe la 500-1000 de euro. Adevarul e ca si preturile sunt mai mari. Dar daca perseverezi si iti merge mintea (nu neaparat sa cunosti foarte multe ci sa ai capacitate de invatare rapida) atunci ai asigurata o crestere continua, desigur, daca nu stai doar pe aceeasi pozitie. Schimbatul job-ului la un interval de 2-5 ani aduce multe beneficii, printre care o crestere salariala substantiala, experienta, colegi, etc. Doar daca esti printre primele persoane din firma (pozitii de management/lead) atunci poti ramane tot acolo, altfel, incearca o schimbare si vei vedea beneficiile.

  • Lasati fratilor Romania, si implicit Bucurestiul ! Da salarile in IT, incep de la undeva de la 350 de EURO daca esti incepator, si de la 500 de E daca ai experienta.Si poate ajungi la 1000 in 2 ani de zile.DAR: Lucrat 10-12 ore pe zi, inclusiv in week-end de multe ori; mereu esti presat, mereu esti sunat la 3 noaptea sa rezolvi stiu eu ce kkt-uri, etc. Iti convine bine, nu in permanenta sunt alti 100 care vor sa iti ia locul.Uitati-va pe job-urile in IT, la cati aplica pe site-urile de specialitate (bestjobs.ro, ejobs.ro)
   Acum sa va vb despre viata in Bucuresti, si o sa transform preturile in leii vostrii: Chirie la o garsoniera intr-o zona cat de cat: 4000 de Lei moldovenesti.Apartament 6000-8000 de Lei. Benzina ceea mai ieftina 21 de lei,motorina 23 de Lei tigari 45-50 de Lei pachetul.Carnea de vita 80 de lei/kg, painea 3 lei. Branza, 80-100 de Lei/kg !
   Trafic in Bucuresti: infernal! Faci o ora pana la munca de oriunde ai fi.Consum 10-11L/100km ptr un Logan 1.4/ Opel Astra/ VW Polo. Sub 10L/100 benzina ori 8L/100 motorina, nu o sa vedeti niciodata consum in Bucuresti.In sus, da!

   Siguranta?: Nu esti sigur, decat daca locuiesti in Primaverii.Dar daca vreti sa dati 1000 de Euro/chirie, poate asa! In rest noaptea oricand te poti trezi incojurat de niste smecheri: hai baiatu`! telefonu, banii, pin-ul la card! Eventual gagica o tura.
   In unele zone, tre sa fi cu capul noaptea sa circuli fara masina.

   Si lista poate continua!

   Tragi linie, si nu stii daca mai e o afacere.

   • Bucurestiul nu este singurul oras din Romania unde exista piata IT. Exista orase mai mici, cu salarii la fel si costuri mai mici, exemplu Iasi, Cluj, Timisoara. In iasi, de exemplu, o garsoniera se inchiriaza cu 100-150 EUR, traficul decent etc. Lucrez de 10 ani in domeniu, am avut de a face cu mai multe firme romanesti, dar program de 10-12 ore in 10 ani au existat doar in situatii extreme, sa spunem 3-4 zile intr-un an. Nu spun ca Romania e paradisul, dar experienta ta nefericita nu trebuie generalizata.

 4. Buna tuturor.Eu am finisat liceul,si vreau sa merg in domeniul IT,programator software..nu stiam ca in MD se ofera asa salarii frumoase si am aplicat la studii in CLuj-Napoca.Spuneti-mi va rog,care companii din RM angajeaza cu asa bani,si daca e la sigur.Vreau sa ramin aici.Contactati-ma va rog mult URGENT pe mail-lupacescueduard@gmail.com sau skupe -lupacescueduard.Va multumesc din suflet.O zi buna 😉

 5. Salut Eduard, nu conteaza compania, sunt foarte multe… Tu principalu invata si devina specialist in domeniul IT, pe parcurs singur ai sa descoperi totul si ai sa decizi deja, sa lucrezi intr-o companie mare cu nume international, unde o sa ai posibilitatea sa faci o cariera frumoasa sau poate sa lucrezi intr-o companie mai mica, dar cu perspectiva, unde la fel o sa inveti foarte multe…

  Succese 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.