TM_-_Fig_4_0În prima jumătate a anului 2014, volumul total al traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a crescut, faţă de perioada respectivă a anului 2013, cu 11,2% şi a depăşit cifra de 2,9 mld. de minute, iar traficul mediu lunar per utilizator al acestui tip de telefonie a sporit cu 6,2 % și a constituit 206 de minute sau trei ore şi 26 minute, arată datele statistice privind evoluţia pieţei serviciilor de telefonie mobilă în primul semestru al anului 2014, publicate astăzi de ANRCETI.

Conform acestor date, cea mai dinamică creștere a traficului – de 46,1% – a fost înregistrată de SA „Moldcell”. Volumul traficului în rețeaua SA “Orange Moldova” a crescut cu 2,8% și a alcătuit peste 2 mld. minute, iar în rețeaua SA “Moldtelecom” s-a redus cu 3,6% și a constituit circa 153,4 mil. minute. Cel mai mare număr mediu de minute vorbite la telefonul mobil (260 minute) a revenit clienților SA “Orange Moldova”. Un utilizator deservit de SA „Moldcell” a vorbit în mediu lunar 143 minute, iar cel deservit de SA “Moldtelecom” – 106 minute.

Datele prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de telefonie mobilă arată că sporirea volumului de trafic în rețelele mobile a constituit factorul principal care a generat creșterea ușoară a veniturilor obținute din vânzarea acestor servicii. Astfel, volumul total al veniturilor respective a sporit, faţă de primul semestru al anului trecut, cu 0,4% şi a alcătuit circa 1 mld. 693,6 mil. lei. Această creștere a fost înregistrată, în temei, datorită SA „Moldcell”, care a sporit volumul vânzărilor cu 3,4% şi a căpătat venituri în sumă de 430,3 mil. lei. Veniturile SA “Moldtelecom” au scăzut cu 2,2% şi au însumat 63,4 mil. lei, iar cele înregistrate de SA “Orange Moldova” s-au redus cu 0,5% şi au alcătuit 1,2 mld. lei. În același timp, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) s-a diminuat cu 5,3% şi a alcătuit circa 63,4 lei. SA “Orange Moldova” a înregistrat un ARPU de 79,8 lei, SA „Moldcell” – de 44,6 lei şi SA “Moldtelecom” – de 31,1 lei.

În ceea ce privește evoluția numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, datele statistice arată că în prima jumătate a anului numărul acestora a scăzut, în raport cu finalul anului 2013, cu 0,6% (28,2 mii) și a alcătuit peste 4,4 mil., iar rata de penetrare a serviciilor respective s-a micșorat cu 0,7 p. p. și a constituit 123,7%. Acest indicator arată că la o sută de locuitori ai R. Moldova revin, în mediu, peste 123 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin câte două sau mai multe cartele SIM.

În opinia specialiștilor ANRCETI, diminuarea ușoară a numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de doi factori principali: (i) migrarea utilizatorilor la tehnologiile care oferă servicii voce prin rețeaua Internet şi (ii) renunţarea unor consumatori la utilizarea cartelelor SIM ale unui sau altui furnizor în legătură cu încheierea perioadei promoţionale a vreunui serviciu oferit de acesta.

Creşterea neînsemnată a veniturilor obținute în prima jumătate a anului 2014 de cei trei furnizori de telefonie mobilă nu a schimbat poziţiile de piaţă deţinute de aceştia în ultimii ani. Conform situaţiei din 30.06.2014, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de 70,9% – era deţinută de SA “Orange Moldova”. SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” deţineau cote de piaţă estimate la 25,4% şi, respectiv, la 3,7%.

Alte detalii despre evoluţia pieţei de telefonie mobilă în primul semestru al anului 2014 pot fi accesate pe www.anrceti.md, secţiunea Date statistice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.