IP TVDatele statistice privind evoluția pieței serviciilor TV furnizate contra plată (prin rețele de cablu și tehnologia IP – IPTV) în nouă luni ale anului curent, agregate de ANRCETI, atestă o creștere ușoară a principalilor indicatori ai acestei piețe. În perioada respectivă, numărul total de abonați la serviciile TV contra plată a crescut cu 18% și a alcătuit 319 mii, iar volumul cumulat al vânzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 5,7% și a însumat 118,6 mil. lei.

Creșterea numărului de abonați la serviciile TV contra plată a fost determinată de sporirea numărului de abonați ai operatorilor de rețele IPTV, care s-a ridicat la 138,3 mii, ponderea lor în structura abonaților la serviciile TV contra plată ajungând la 43,3%. Totodată, numărul de abonați la serviciile TV prin cablu a scăzut până la 181,1 mii, ponderea lor fiind de 56,7%.

Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut până la 9%. La finalul perioadei de raportare, 55,7% din numărul total de abonați recepționau semnalul TV în format digital, iar 44,3% – în format analogic.

Sporirea volumului total de vânzări a fost determinată de creșterea vânzărilor realizate de furnizorii care operează rețele IPTV. Cifra de afaceri a acestor furnizori a crescut cu 7,7 mil. lei și a însumat 54,2 mil. lei. În același timp, vânzările furnizorilor de servicii TV prin cablu au scăzut cu 1,4 mil. lei și au alcătuit 64,3 mil. lei. În consecință, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile TV contra plată a crescut cu 4,6% și a alcătuit 48,1 lei.

Conform situației din 30 septembrie 2017, pe piața serviciilor TV contra plată activau 80 de furnizori. Cele mai mari cote de piață, în funcție de venituri, erau deținute de Moldtelecom (33,5%), Sun Communications (23,5%) și TV BOX (12,6%). Cota cumulativă de piață a celorlalți 77 de furnizori era de 30,4%.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.