IP TVDatele statistice privind evoluția pieței serviciului de televiziune (TV) furnizat contra plată (prin rețele de cablu și IP TV) în primul trimestru al anului 2017, agregate de ANRCETI, atestă o creștere ușoară a veniturilor provenite din vânzarea acestui serviciu pe fundalul diminuării numărului de abonați.

Astfel, volumul vânzărilor serviciilor TV contra plată a crescut, comparativ cu trimestrul I al anului 2016, cu 2,5 mil. lei (+6,6%) și a însumat circa 41 mil. lei, iar numărul de abonați la serviciul respectiv s-a micșorat, timp de trei luni, cu 2,7 mii (-1%) și a alcătuit 267,2 mii. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) al operatorilor de pe piața serviciilor TV contra plată a crescut cu 4 lei (+8,6%) si a atins cifra de 50,8 lei.

În același timp, veniturile realizate din vânzarea serviciului de televiziune furnizat prin rețele IP TV a crescut, față de perioada similară a anului 2016, cu 2,6 mil. lei (+17,1%), și a însumat 17,9 mil. lei.

Conform datelor prezentate ANRCETI de către 78 de furnizori activi ai serviciului TV contra plată, numărul abonaților conectați la serviciul dat prin rețelele de cablu coaxial a scăzut cu 4,8 mii (-2,5%) și a totalizat 187 mii, iar numărul de abonați a operatorilor de rețele IP TV a crescut cu 2,1 mii (+2,6%) și a însumat 80,2 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciului TV contra plată, raportat la 100 de locuitori ai republicii, a scăzut până la nivelul de 7,5%.

Aceleași date arată că din numărul total de abonați 70% – utilizau rețele TV prin cablu, iar 30% – rețele IP TV. Din totalul de abonați 53% – recepționau semnalul TV în format analogic și 47% – în format digital.

În perioada de referință, cei mai mari operatori de pe piața serviciului TV contra plată au deținut, în funcție de cifra de afaceri, următoarele cote de piață: Moldtelecom – 30,7%, Sun Communications – 23,6%, și TV BOX – 12,7%. Cota cumulativă de piață a celorlalți 75 furnizori a fost de 33%.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.