În timp ce aproape două mii de studenţi absolvesc anual facultăţi din domeniul tehnologiilor informaţionale, întreprinderile din acest domeniu duc lipsă de personal calificat. Ministerul Educaţiei recunoaşte existenţa unor lacune în pregătirea specialiştilor şi promite intervenţii promte, transmite Publika.md.

Al treilea an consecutiv angajatori de top în domeniul tehnologiilor informaţionale organizează târgul locurilor de muncă unde vânează specialişti bine pregătiţi. Deşi doritori sunt suficienţi, pregătirea lor lasă de dorit.

„Desigur am dori ca pe piaţă să existe mai mulţi candidaţi pregătiţi ca să înceapă imediat munca. Încercăm să soluţionăm această problemă prin intermediul trainingurilor. Într-un fel ne adaptăm situaţiei existente”, spune angajatorul Alexandru Sclearov.

„Dintre cei 1.500-2.000 de persoane care absolvesc în fiecare an doar 20-30% maximum pot fi angajabili şi investiţiile pe care le fac companiile în ei sunt de circa jumătate de an”, susţine directorul executiv al Asociaţiei Companiilor Private IT, Ana Chiriţa.

Nici studenţii nu ascund pregătirea insuficientă:

„Programul este un pic cam vechi. Uneori nu învăţăm ceea ce se cere pe piaţă.”

„Ar fi de dorit mai multă practică, învăţăm prea multă teorie. Practica nu ar încurca mai ales la un tânăr student care în viitorul apropiat are nevoie şi de un loc de muncă.”

Profesorii şi autorităţile spun că pentru a depăşi problema este necesar de a colabora cu angajatorii.

„La facultate noi deja lucrăm foarte bine cu companii care vin cu ajutorul specialiştilor şi predau diverse cursuri opţionale pentru studenţii noştri. Sunt cursuri fără plată. Dacă va fi necesar, noi chiar vom include disciplinile acestea în noua curriculă”, spune decanul facultăţii Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, Ion Balmuş.

„Intenţionăm să intervenim şi pe calitatea curriculei în domeniul TIC. Avem şi motivele care derivă dintr-o abordare de sistem. Curricula la anumite perioade de timp trebuie ajustată la cerinţele pieţei locurilor de muncă”, susţine viceministrul Educaţiei, Loretta Handrabura.

Salariul mediu al unui angajat din domeniul tehnologiei informaţiei este de 6.500 de lei.

12 COMENTARII

 1. Ministerul Educaţiei recunoaşte existenţa unor lacune în pregătirea specialiştilor

  UNOR LACUNE 😀 aici nus mai multe lacune dar e una singura si mare cit tot sistemul

 2. Deacord, materialul e foarte vechi si daca nu cauti si nu inveti singur , nu ai nici cele mai mici sanse, 4 firme intr-o luna si nimik, mi-au zis ca daca ceva va contactam, nimic nu-ti telefoaneaza nimeni. Asa ca cereti un material mai bun si de la profesori o predare mai buna.

 3. Atita timp cit postaru are sa-si bata joc de studenti si inca vrio doi ca dinsul, ap sigur no sa se faca carte…
  asta mi-a ramas bine in cap deoarece are o atitudine foarte urita fata de ore, ori nu poate sau nu vrea sa predea dar cin ajunge la sfirsit de ani are niste tarife foarte mari…

 4. Copii, ascultati aici de la un specialist IT cu o vechime de lucru in domeniu de 20 de ani… invatati teoria de la univer si n-o faceti pe desteptii. Ceea ce se cere pe piata – se schimba fiecare 2 ani, angajatorul fuge dupa venit si dupa semnarea contractului baga in trainings 0.001% din venit. Asa ca teoria bazelor relationale, intelegerea principiala ce-i aia graf sau fundamentele algoritmicii, POO niciodata n-o sa mai stati s-o invatati. Iar fara aceste lucruri care va fi deosebirea intre voi si un absolvent de colegiu? Ba chair de cei cu cursuri de 2 luni?

  P.S. Tot am tras la timpul meu de la Postaru… mai n-a picat tot cursul la USM )))

 5. Iar companiile private Trebuie sa investeasca jumatate de an intr-un tinar specialist. Asta e partea verso a monedei. O companie IT la noi intotdeauna poate alege – a plati $2K unui specialist forte, a se specializa pe piata prin calitate si servicii unicale sau a angaja un fost student cu 4 mii de lei si a se apuca de orice exotica, clienti cu otkat care nu-si gasesc cu cine sa lucreze in Vestul lor, limbaje de 2 ani vechime, munci necalificate gen exclusiv testari etc. etc.
  Deoarece se alege business-modelul al doilea, e straniu sa aud insinuari in addresa sistemului de invatamint. Intai ne invatam sa platim 40-75% impozite ca in SUA/Germania/Franta si apoi ne permitem sa cerem calitate. Pina atunci – platim jumatate de an un tanar specialist (in realitate peste 2luni el este pus sa traga cu ceilalti proiecte reale, depinde de TL daca va mai avea timp sa se ocupe cu el… asa si traim)

 6. Alungati-l pe Gutuleac si deal de dinsul de la UTM, ca el e daun, preda retele de calculatoare, dar nici nu stie practic cum se conecteaza 2 calculatoare in retea. )))))) Ei promoveaza cartulii scrise de ei inca de pe vremea Floppy discului, nici nu stiu ca deeja in Moldova avem fibra optica si 3D Cinema ))))

 7. Cerințele față de developerii juniori în companiile IT sunt foarte înalte la interviu dar în realitate sarcinile zi cu zi sunt modeste, rar se cere ceva deosebit.

  E straniu să aud de la studenți că nu-i învață ceva concret. Instituția vă învață lucrurile fundamentale, logică, ordonarea de gînduri. Unii nici în șase ani nu se învață a gîndi de sine stătător )))
  Iar cerințele concrete sunt foarte variate, zeci de limbaje, sute de tehnologii, zeci de sisteme operaționale, protocoale, patterns, principii de design, arhitectură, testare, nicicum nu pot fi acoperite. Dar pot fi învățate de sine stătător în 2-8 săptămîni. Pentru asta și ne primim banii, aveți înainte 40 de ani de continuă adaptare, fugă după trenul mereu în accelerație.
  Ce așteptați mură în gură? Dacă nu doriți acum să faceți self-training, ce-o să faceți peste 5-10 ani? Sunt pline deja companiile cu fail developeri, se numesc (project) manageri, QA, designeri și arhitecți, support team, analiști de tot soiul. )))

 8. „Ministerul Educaţiei recunoaşte existenţa unor lacune…” :)))))))))))))
  voi glumitzi???? UNOR???? corect a scris cineva: „…una singura si mare cit tot sistemul…”
  carte nu se face; se invatza matematica lu Sherbatzki, cu 650lei examenu+lucru pe acasa(la UTM), unde aflam despre tineretzea lui in Frantza shi Africa…
  Sau statistika de la ASEM unde Bradu nu pune nota, dac nu plateshti, KEAR dac studentul e intradevar unul din cei mai buni(ia spus direct ca mai mult de 8 nu pune, dac nu plateshte) shi ia strikat media(era unicul 8 al studentului dat)…
  despre ce lakune oameni buni vorbitzi??? ce faci cu diploma noastra??? …fara cunoscutzi sau bani?!?!?!?!
  ca shi in politica, treb de pus la perete toata nomenclatura veke, sau de pensionat, shi de luat oameni noi!!!….poate a ajuta… 🙂

 9. Se preda tot ce are facultatea, matematica superioara la informatica aplicata !!! Veniti intro zi la calcul diferential, majoritatea dar ce spun, absolut toti de la 3 septembrie asa si nu inteleg ce scriu si scrim cite 7~8 pagini pe ora, care nu ar fi nimic daca s-ar putea povesti, insa sunt toate teoreme, leme, formule, simboluri( voi v-ati gindit vreodata ca venind la 3 septembrie cu ginduri senine, totul sa se intunece in fata ochilor cind dai cu nasu-n vreo zece simboluri absolut noi pe care trebuie sa le scrii cu aceeasi viteza cu care profesorul vorbeste ? ), Doamne ce vom face la examen ?!
  Sau la fundamentele algebrice ale informaticii putin, doar putin mai pe inteles ,dar profesorul (Topala) se crede rasa superioara, omul asta cred ca na vazut pamintul niciodata. O singura tema pina acum s-a predat legat de informatica – criptarea informatiei si am crezut ca ceva s-a luminat, dar o brinza, ca sa nu zic altfel, dupa perechea aia iar am intrat in padure ! Fuck.
  Si stiu ca matematica e foarte, foarte strinsa cu informatica dar ceea ce se preda e de o adevarata inutilitate pentru studentii de la informatica. Dar de-ar fi doar inutil, insa trebuie s-a inveti aceste obiecte, ca la dracu, ramii cu restante !

 10. Salut,anul acesta termin clasa a 9-a si vroiam sa ma duc la colegiul de informatica(caci ma pricep cel mai bine in asta,am mai lucrat in crearea propriului web-site cu html,css,javascript,php,jomla etc.)insa dupa ce am citit comentariile din acest subiect,paremise ca o sa ma duc in romania la Link Academy sau altundeva,am auzit ca in Germania,Franta,Londra sunt meserii foarte bine platite (de la 1000 euro in sus)am vazut ca sunt unele posturi la programarea sistemelor pe masini si alte dracovenii care sunt platite si cu 5000-6000 de euro(pe luna),insa pana acolo trebuie sa fii de elita,insa dupa cate am citit cred ca nu foarte greu,dar nici usor poti sa te angajezi cu un salariu de 2000-4000 de euro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.