Moldova 2015

Republica Moldova a urcat 8 poziții în raportul mondial privind evoluția societății informaționale, plasându-se pe poziția 66 din 167 state incluse în clasament.

Datele se conțin în raportul anual cu privire la monitorizarea evoluţiei societăţii informaţionale la nivel mondial „Measuring the Information Society 2015”, lansat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, în cadrul celui de al XIII-a Simpozion Mondial privind Indicatorii de dezvoltare a tehnologiei informaţiei şi comunicațiilor – WTIS-2015. Reuniunea se desfășoară în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2015, la Hiroshima, Japonia.

La nivel mondial, Republica Moldova se situează în categoria ţărilor cu nivel mediu de dezvoltare TIC cu 5,81 puncte în cadrul Indicelui IDI, depăşind media mondială cu 0,78 puncte. Tendința se menține și la nivel european, Moldova păstrându-și decalajul față de media statelor din regiune. Totodată, se atestă o apropiere de rezultatele României, care ocupă poziţia 59, şi o depăşire a Ucrainei, clasată pe locul 79.

Lideri mondiali în dezvoltarea societății informaționale sunt Coreea de Sud, Danemarca, Islanda, Marea Britanie, Suedia, Luxemburg, Elveția, Olanda, Hong Kong și Norvegia.

Conform datelor prezentate, 3,2 miliarde de persoane sau 43,4% din populație globală au conexiune la internet, iar telefonia mobilă este utilizată de către 95 % din populație.

Raportul prezintă o evaluare a performanţelor atinse în dezvoltarea societăţii informaţionale, a tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor la nivel global,  bazată pe indicatori şi criterii de referinţă cantitativi. Elementul principal al Raportului este Indicele de Dezvoltare TIC care cuprinde 11 indicatori, grupaţi în 3 sub-indici: Utilizarea TIC, Accesul şi Competenţele TIC. Acesta a fost introdus de către Uniunea  Internaţională de Telecomunicaţii în martie 2009, pentru a compara nivelul de dezvoltare şi a evoluţiei în timp a sectorului TIC.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.