Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a rezolvat toate plângerile întemeiate parvenite în 2011 la adresa sa în favoarea utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice, arată un raport despre examinarea petiţiilor adresate ANRCETI în anul trecut. Raportul precizează că, în 2011, numărul petiţiilor cu acest caracter a crescut, faţă de 2010, cu 45,3% şi a alcătuit 170.

Potrivit raportului, în anul de referinţă Agenţia a mai examinat şi a dat răspunsuri la 193 de cereri de expertizare tehnică, juridică şi economică, 169 de solicitări de acces la informaţie şi 37 de adresări formulate în cadrul audienţelor şi prin intermediul telefonului „verde” – 080080080. În răspunsurile la aceste adresări Agenţia a dat explicaţii şi recomandări cu privire la modul de rezolvare a problemelor cu care s-au confruntat petiţionarii şi le-a oferit informaţii utile pentru o mai bună înţelegere a serviciilor şi ofertelor existente pe piaţă.

Din cele 170 de petiţii, 113 au fost adresate Agenţiei în mod direct şi 57 – prin intermediul instituţiilor de stat. Cele mai multe petiţii au parvenit de la utilizatorii serviciilor de telefonie fixă (40), telefonie mobilă (39), acces la Internet (27), de retransmisie a programelor televizate (22) şi serviciilor de interconectare şi acces la infrastructură (16).

Analiza aspectelor reclamate în petiţii arată că, în cele mai multe cazuri, semnatarii acestora au înaintat pretenţii faţă de încălcarea clauzelor contractuale şi acordurilor de interconectare (76 petiţii), calitatea nesatisfăcătoare a serviciilor prestate (23 petiţii), corectitudinea datelor înscrise în facturi (21 petiţii), sistarea furnizării serviciilor şi restricţionarea accesului la reţea (17 petiţii).

Ca şi în anii precedenţi, cele mai multe reclamaţii au parvenit de la clienţii deserviţi de cei mai mari operatori de pe piaţa comunicaţiilor electronice – SA „Moldtelecom” (87 petiţii), SA „Moldcell” (13 petiţii), SA „Orange Moldova” (8 petiţii), ÎM „Sun Communications” SRL (11 petiţii) şi SRL „Starnet” (8 petiţii).

În raport se menţionează că, în urma verificării faptelor expuse în petiţii, Agenţia a avertizat operatorii asupra încălcărilor comise şi le-a cerut înlăturarea acestora în termenele prevăzute de lege. Această abordare a facilitat identificarea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate de petiţionari.

Conform legislaţiei în vigoare, ANRCETI examinează petiţiile utilizatorilor finali ai serviciilor de comunicaţii electronice privind litigiile acestora cu furnizorii în limitele competenţei sale. În cazul în care utilizatorul nu a primit, în termenele stabilite de lege, răspuns la petiţia sa adresată furnizorului sau dacă nu-i satisfăcut de măsurile întreprinse de acesta, el este în drept să se adreseze la ANRCETI sau în instanţa de judecată.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.