În perioada 6-7 iulie, statisticianul, fizicianul și medicul suedez, Hans Rosling face o vizită în Republica Moldova la invitația Centrului de  Guvernare Electronică.

Hans Rosling este un statistician specializat pe probleme de dezvoltare. Cu o vastă experiență în spate, el a devenit cunoscut prin felul său unic de abordare și prezentare a cifrelor. Este promotor activ al conceptului “Open data” (Date deschise).

Cifrele evocate de Rosling prind viață și glas. Sunt lizibile, interesante și neobișnuite. „Statisticile nu au arătat niciodată atât de sexy”, a spus un fan Hans Rosling.

Carismatic, bun cunoscător al psihologiei umane  și excelent vorbitor, Rosling  așează cifrele pe tapet într-un mod curios și incitant.

Prezentările lui au revoluționat domeniul statisticii și l-au transformat din unul plictisitor în unul atractiv. Printre cele mai cunoscute se numără „The Joy of Stats”(http://www.gapminder.org/videos/the-joy-of-stats/),  „The magic washing machine” (http://www.youtube.com/watch?v=BZoKfap4g4w), „Global population growth”(http://www.youtube.com/watch?v=fTznEIZRkLg).

Hans Rosling activează la Institutul Karolinska din Suedia. Este profesor în sănătate globală. Prin teoriile sale, statisticianul risipește mitul despre țările lumii a treia.  Potrivit lui, statele în curs de dezvoltare, la capitolele sănătate și prosperitate, au o traiectorie similară celei pe care o parcurg statele dezvoltate, iar ascensiunea cu care se mișcă primele depășește de două ori viteza cu care au înaintat statele dezvoltate.

La Chișinău, Hans Rosling va susține prezentări pentru publicul larg, oficiali și specialiști din domeniul statisticii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.