ANRCETI a eliberat azi, 26 august, încă unui furnizor de servicii de comunicații mobile – SA „Moldtelecom” – două licenţe pentru dreptul de utilizare a resurselor de spectru radio din benzile de frecvenţe 900 şi 1800 MHz (câte o licenţă de utilizare a frecvenţelor din fiecare din cele două benzi) în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare terestre. Noile licenţe au fost acordate pe un termen de 15 ani, cu începere din 6 noiembrie 2014.

ANRCETI a acordat licenţele respective, la cererea SA „Moldtelecom”, prin încredinţare directă, în conformitate cu prevederile Programului de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013 – 2020. În prima jumătate a lunii august, ANRCETI a mai eliberat şase licențe noi de utilizare a frecvenţelor din benzile menţionate primilor doi furnizori de telefonie mobilă în R. Moldova – SA ”Orange Moldova” și SA „Moldcell”, câte trei fiecărui furnizor.

Cele două licenţe au fost eliberate SA „Moldtelecom” după ce compania a achitat suma integrală a taxelor de licenţă pentru utilizarea frecvenţelor din fiecare din benzile 900 şi 1800 MHz, care sunt stabilite în Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013 – 2020. În total, SA „Moldtelecom” a virat la bugetul de stat, pentru licenţele obținute, echivalentul în lei moldoveneşti a 11,5 milioane euro.

SA ”Orange Moldova” și SA „Moldcell”, care au obţinut recent câte trei licenţe noi, au achitat fiecare taxe de licenţă în sumă de 25,5 milioane euro. În total, pentru licențele obținute, cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile au vărsat la bugetul de stat echivalentul în lei moldoveneşti a 62,5 milioane euro.

În prezent, SA „Moldtelecom” deține două licențe în baza cărora utilizează frecvențe din banda 450 MHz (pentru rețeaua sa CDMA 2000) și din banda 2100 MHz (pentru rețeaua 3G). Odată cu obținerea licențelor noi de utilizare a frecvențelor din benzile tradiționale pentru rețelele GSM (900 şi 1800 MHz), SA „Moldtelecom” şi-a extins substanţial portofoliul său de spectru radio. Deţinând un volum mai mare de spectru, furnizorul va putea oferi consumatorilor o bandă mai mare pentru serviciile prestate.

În acelaşi timp, noile licențe, datorită regimului său de neutralitate tehnologică, vor permite SA „Moldtelecom”, ca și altor furnizori care au obținut asemenea licențe, să aleagă și să aplice în benzile respective tehnologiile dorite: sistemele GSM și HSPA (3G) în banda 900 MHz și sistemele GSM și LTE (4G) în banda 1800 MHz. Acest factor, precum și desfășurarea concomitentă, în condiţii egale, a activităţii celor trei furnizori de comunicații mobile în benzile 900 şi 1800 MHz va stimula concurența, care, la rândul său, va aduce mai multe beneficii consumatorilor de servicii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.