2725_169009_img2

În legătură cu utilizarea tot mai frecventă în mai multe localităţi din ţară a radiotelefoanelor fixe în standardul nord-american DECT 6.0, ANRCETI atenționează deţinătorii aparatelor respective că utilizarea acestora în Republica Moldova este interzisă şi se sancţionează în conformitate cu prevederile Codului contravenţional. Utilizarea acestor radiotelefoane în ţara noastră afectează în mod direct funcționarea reţelelor de telefonie mobilă 3G şi calitatea serviciilor, fapt care prejudiciază interesele a zeci de mii de consumatori.

ANRCETI precizează că radiotelefoanele fixe în standardul DECT 6.0 sunt destinate pentru utilizare în ţările din America de Nord (frecvenţa de lucru a acestui standard este de 1920-1930 MHz, ea fiind utilizată pe continentul nord-american fără licență), standardul DECT 6.0 având un plan de frecvențe diferit de standardul european DECT. În Europa, inclusiv în Republica Moldova, frecvența dată este alocată în bază de licență operatorilor de telefonie mobilă pentru rețele 3G, iar utilizarea de către consumători a radiotelefoanelor fixe DECT 6.0 pe teritoriul ţării noastre produce interferențe esențiale rețelelor mobile naționale. Locul apariției semnalului prejudiciabil poate fi stabilit uşor prin mijloace tehnice de control radio.

Persoanele care utilizează radiotelefoane fixe în standardul DECT 6.0 riscă sancțiuni contravenţionale pentru producerea perturbațiilor prejudiciabile rețelelor publice de telefonie mobilă și împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicații. Pentru săvârşirea contravenţiilor menţionate, art. 251 al Codului contravențional prevede aplicarea unor amenzi de până la 500 unităţi contravenţionale (10 000 lei).

ANRCETI recomandă consumatorilor să înceteze utilizarea radiotelefoanelor în standardul DECT 6.0 și să fie prudenți atunci, când vor să procure radiotelefoane fixe. Pentru a evita sancţiunile contravenţionale pentru utilizarea aparatelor neconforme, ANRCETI recomandă consumatorilor să nu achiziționeze și să nu introducă în țară radiotelefoane fixe DECT 6.0 din America de Nord (SUA, Canada). În cazul utilizării unui sau altui radiotelefon fix, ANRCETI îndeamnă consumatorii să se informeze despre standardul telefonului respectiv și să înceteze utilizarea terminalului dacă au constatat că acesta este în standardul DECT 6.0 sau este marcat, precum urmează: ”United States”, ”FCC Approved”, ”For use in USA and Canada”.

ANRCETI îndeamnă consumatorii care doresc să achiziționeze radiotelefoane fixe în standardul DECT să fie prudenți la efectuarea cumpărăturilor în magazine on-line americane (de ex: www.ebay.com), precum și la procurarea acestor terminale pe piața secundară din Republica Moldova, asigurându-se că aparatele respective nu utilizează standardul nord-american DECT 6.0.

ANRCETI informează consumatorii că radiotelefoanele fixe în standardul european DECT achiziționate în ţările din Europa, inclusiv în magazinele autorizate din Republica Moldova, utilizează altă frecvență decât rețelele mobile 3G (frecvenţa de lucru a standardului DECT european: 1880-1900 MHz) și pot fi utilizate în ţara noastră fără careva restricții.

Doritorii de a obţine informații suplimentare despre acest subiect o pot face apelând linia telefonică instituțională a ANRCETI 080080080 (apel gratuit) şi/sau numărul de telefon: 022 73 53 94 (Centrul Naţional pentru Frecvenţe Radio).

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.